Almanya’da düğünlere izin çıktı: 99 kişi sınırı
Baden-Württemberg eyaletinin Birlik’90 / Yeşiller partili Başbakanı Winfried Kretschmann konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “Hijyen önlemlerini korurken, maske takma yükümlülüğü ve sosyal mesafe kuralı dahil olmak üzere, geçmiş ve gelecek haftalardaki kısıtlamaların çoğunu kaldırabilme konusunda iyi bir konumdayız. Şimdi birçok şeyi yeni duruma göre uyarlama zamanı. Tam bir bahar temizliği, diyebiliriz” diye konuştu.
EVLERDE 20 KİŞİ, TİYATROLARDA 99 KİŞİ SINIRI
Yerel “Yeni Posta” gazetesindeki Mustafa Bozdurgut imzalı bir habere göre, evlerdeki düğün, doğum günleri gibi özel kutlamalarla ilgili olarak ise konuk sayısı 20 kişiyle sınırlandı.Tiyatro gösterileri veya sinema salonlarına da 99 kişi sınırı getirildi.
Sektördeki korkunç daralma üzerine Güney Almanya’nın düğün salonu sahipleri ve yetkilileri, kısa bir süre önce Göppingen yakınlarındaki Uhingen kasabasında faaliyet gösteren Saray Düğün Salonu’nda toplanıp korona günlerine ilişkin sorunlarını masaya yatırmışlardı.
TÜRK DÜĞÜN SALONU SAHİPLERİ İSYAN ETMİŞTİ
Toplantıya katılan İbiş Yılmaz Diamant Düğün Salonu (Ebersbach an der Fils), Yusuf Akkar Star Düğün Salonu (Steinheim an der Murr), Osman Haybat Nazar Düğün Salonu Gärtringen, Arslan Event Management (Schwieberdingen), Cemal Doğan Mavi Düğün Salonları (Hochberg, Ulm, Augsburg, Turgut İri Binbir Gece Düğün Salonu (Gundelsheim), Ercan Aslan Can Gala Düğün Salonları (İlsfeld, Mannheim), Yusuf Ali Halavurt Cantina Events, Mustafa Karazehir Saray Düğün Salonu (Uhingen), “Masraf var, kazanç yok” sözleriyle isyan etmişti.
YÜZ BİNLERCE İNSANIN EKMEĞİ
İptallerde hiçbir sorumlulukları olmadığı halde, düğün sahipleriyle karşı karşıya kalarak, büyük sıkıntı çektiklerini bundan da büyük rahatsızlık duyduklarını açıklayan yetkililer şu açıklamayı yapmıştı:
“Almanya’da yılda 400 binin üzerinde çift evleniyor. Güney Almanya’da Türk işletmecilerinin salonlarında yılda 9-10 bin düğün gerçekleşiyor. Düğün salonları korona krizinin en mağdur sektörü. Korona salgını önlemlerinin alınmaya başlandığı 11 Mart tarihinden bu yana bu işletmelerimizin masrafları devam ediyor, ancak gelirimiz ise sıfır.
Düğün salonlarına servis veren birçok tedarikçi ve hizmetli var. Müzisyenler, orkestralar, folklör grupları, yiyecek ve içecek tedarikçileri, garson, temizlikçi, organizatör, fotoğrafçı, videocu, çiçekçi, aşçı (v.s) onlarca meslek grubu bu işten geçimlerini sağlıyor. Bu insanlar da zor durumda.
Güney Almanya’da yüzlerce Türk işletmecinin sahipliğinde düğün salonları ile Alman belediye salonlarında ve derneklerinde (vereinsheim) düğün, kına, sünnet gibi organizasyon yapan organizatörler de korona krizinde zor durumda olan işletmelerin arasında yer alıyor.“
+49 – ULM