Almanya'da doktorlardan 'maymun çiçeği' uyarısı

Almanya'da doktorlardan 'maymun çiçeği' uyarısı

Almanya Robert Koch Enstitüsü (RKI), İngiltere'deki insanlarda birkaç maymun çiçeği vakasının görülmesinin ardından doktorları virüs enfeksiyonuna karşı uyardı.

Hastalık belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı veya titremedir. Frengiye benzer bir döküntü gelişebilir. Enfeksiyon genellikle hafiftir, ancak şiddetli seyirler de geliştirebilir
RKI tarafından yayınlanan bir makalede, Birleşik Krallık'taki vakalar göz önüne alındığında, etkilenenler belirli bölgelere seyahat etmemiş olsalar bile, belirsiz çiçek hastalığı benzeri cilt lezyonlarında maymun çiçeğinin olası bir neden olarak düşünülmesi gerektiğini söylüyor. RKI'ye göre, cinsel ilişki yaşayan erkekler, olağandışı cilt değişiklikleri varsa "hemen tıbbi yardım almalıdır".

İngiltere'de artan maymun çiçeği vakaları

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, Büyük Britanya'da kaydedilen nadir hastalık vakalarının sayısı Pazartesi günü yediye yükseldi. Bazı durumlarda, etkilenenlerin nerede enfekte olduğu belirsiz. Yakın zamanda bildirilen dört vaka, diğer erkeklerle cinsel ilişkiye girmiş erkekler de görüldü. Londra'da enfekte oldukları söyleniyor.

Mayıs ayının başında Büyük Britanya'da bilinen ilk enfeksiyonun Nijerya'daki bir enfeksiyondan kaynaklandığı söyleniyor. Buna karşılık İngiliz uzmanlar, maymun çiçeğinin insandan insana kolayca bulaşmadığını ve genel nüfusa yönelik riskin çok düşük olduğunu vurguladı.


Maymun çiçeği: Döküntü su çiçeği ve frengiye benzeyebilir

UKHSA'ya göre, virüs hastalığı genellikle sadece hafif semptomlara neden olur, ancak şiddetli seyirleri de olabilir. Sadece yakın teması olan semptomatik hastalar bulaşıcıdır. UKHSA'ya göre, hastalığın ilk belirtileri şunlardır: ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinlik. Yüzden başlayarak sıklıkla vücudun diğer bölgelerine yayılan bir döküntü gelişebilir. Döküntü, evreye bağlı olarak farklı görünür ve su çiçeği ve frengiye benzeyebilir.

Çiçek hastalığı, büyük bir aşılama kampanyasının ardından 1980'den beri dünya çapında ortadan kaldırıldı. RKI'nin açıkladığı gibi, dünya nüfusunun büyük bir kısmı artık aşı korumasına sahip değil. Nijerya'da, 2017'den bu yana, insanlarda maymun çiçeği enfeksiyonlarında ve özellikle Birleşik Krallık'ta oraya seyahatle bağlantılı vakalarda bir artış olmuştur.

Uzmanlar, maymun çiçeği patojeninin kemirgenlerde dolaştığından şüpheleniyor ve maymunlar sahte konak olarak kabul ediliyor. RKI raporu, "Enfeksiyonlar, enfekte hayvanların salgılarıyla temas yoluyla bulaşabilir" diyor. Vücut sıvıları veya kabuklarla temas yoluyla kişiden kişiye bulaşmalar, altı kişiye kadar enfeksiyon zincirleri ile tanımlanmaktadır. 

Bir 2019 teknik makalesinde, üç RKI çalışanı şunları söyledi: "Afrika dışında, insanlarda maymun çiçeği sadece üç kez tanımlandı: 2003'te ABD'de ve 2018'de Birleşik Krallık ve İsrail'de". Virüs, Gana'dan 800 küçük memelinin taşınmasıyla ABD'ye tanıtıldı. Etkilenenlerin doğrudan bu hayvanlardan değil, satılmadan önce Ganalı hayvanların yakınında tutulan çayır köpekleriyle temas yoluyla enfekte oldukları söyleniyor.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash

HABERE YORUM KAT