Almanya'da dizel fiyatı rekor seviyede!

Almanya'da dizel fiyatı rekor seviyede!

Avrupa’nın en büyük otomobil birliği ADAC, tüm zamanların en yüksek dizel fiyat rekorunu bildirdi.

ADAC’ın pazartesi günü yaptığı açıklamalara göre, dizelin litre başına fiyatı, 26 Ağustos 2012’de litre başına 1,554 Euro olan bir önceki rekoru geçerek 1,555 Euro seviyesine ulaştı.

Benzin fiyatı da yüksek bir seviyeye yaklaşıyor. E10 çeşidi benzin Pazar günü litre başına 1.667 Euro oldu.

Akaryakıt fiyatları aylardır yükseliyor. Dizel söz konusu olduğunda, sonbaharda ısıtma yağına olan yüksek talep de bu durumu pekiştiriyor. Yılın başından bu yana, ton başına 25 Euro'luk karbondioksit fiyatı, litre başına yaklaşık 6 ila 8 sent arasında ek bir artışa neden oldu.

Fiyat artışları bir önceki yılla karşılaştırıldığında, özellikle dikkat çekici. Kasım 2020’nin başında eğilim tersine dönmeden önce, korona krizi nedeniyle petrol ve akaryakıt fiyatları düşük seviyelere ulaşmıştı.

Fiyat artışları aynı zamanda, siyasi tartışmalara da neden oluyor. Görevi sona eren Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer(SCU) enerji ve yakıt fiyatlarında daha fazla keskin bir artış yaşanması durumunda hazırlanacak etkili önlemler çağrısında bulunmuştu.
Ayrıca pompadaki yakıt fiyatının büyük bir kısmı vergi ve harçlardan oluşuyor. Dizel için mevcut fiyat seviyesinde yaklaşık 25 sent KDV, 47 sentlik iyi madeni yağ vergisi ve 6 ile 8 sent arası CO2 vergisine denk geliyor.

Artı49 Haber Merkezi
Haber Çeviri: Tuğba Ünal

 


 

HABERE YORUM KAT