Almanya'da diş tedavisi için bilmeniz gereken her şey!

Almanya'da diş tedavisi için bilmeniz gereken her şey!

AOK Hessen uzmanlarından Necati Suözer Almanya'da diş tedavisine ilişkin akıllardaki sorulara açıklık getirdi.

Suözer,  "Diş protezi yaptırmada yasal sağlık sigortalarının yapmış olduğu ödenek miktarı ne kadardır?",  "  Düzenli olarak diş doktoruna giderek koruyucu sağlık hizmetlerinin alınması benim ödemem gereken katkı payını etkiler mi?" gibi sorulara yanıt verdi.

İşte Suözer'in yazısı:

Diş protezi yaptırmada yasal sağlık sigortalarının yapmış olduğu ödenek miktarı ne kadardır?
-Almanya´ da yasal sağlık sigorta kurumları diş protezi yapımında veya mevcut protezin tamirtı için vermiş olduğu Regelversorgung/Kurala uygun yasal ödenek miktarı 60% dır.


Düzenli olarak diş doktoruna giderek koruyucu sağlık hizmetlerinin alınması benim ödemem gereken katkı payını etkiler mi?


-Düzenli olarak diş doktoru kontrolleri, sizin ödeyeceğiniz miktarları daha da azaltır. Bu oranlar şu şekilde dir: 5 yıllık yılda en az bir kez yaptırdığınız düzenli diş doktoru 10 % ve son 10 yıllık kontroller ise ekstradan size 15% daha bonus kazandırarak ödeyeceğiniz kendi katkı paylarını azaltmış olursunuz.


Şayet diş protezi yaptıracak maddi durumum yoksa, o zaman ne yapabilirim?


Böyle bir durumda yasal koyucu ilgili sigortalının, gelir durumuna bağlı olarak en az 60% olan ödenek miktarını istisnayi durumlarda 100% oranına kadar çıkartılabilir. Burada kişinin maddi durumu incelenir, ya kismi § 55 (3) SGB V göre veya Härtefall/tam maddi zorluk durumu göz önünde bulundurularak karar verilir. Her iki durum içinde ekstradan sigorta kurumunuza yazılı bir dilekçe ile başvurmak zorundasınız. Genellikle yasal sağlık sigorta kurumları ilgili dilekçe formlarını boş olarak sunarlar.

Tam maddi zorluk durumlarında 2021 yılı brüt aylık miktarları:
1 Kişi için: 1.316 €
2 kişi için: 1809,50 € (1.316 €+493,50 €)
3 kişi için: 2.138,50 € (1.316 €+493,50 €+329 €)
3 kişinden sonra her bir kişi için 329 € eklemek kaydı ile hesaplama işlevini kendiniz yapabilirsiniz.


Yani dişi protezi yaptırmak istiyorum, evliyim 1.800 € aylık brüt maaşım var. O zaman bağlı bulunmuş olduğum kurum Kurala uygun maddi destek /Zuschuss zur Regelversorgung 60% oranından 100 % oranına artırılmış olur.

 

 

HABERE YORUM KAT