Almanya'da dikkat çeken 'evsiz' raporu

Almanya'da dikkat çeken 'evsiz' raporu

Federal İstatistik Ofisi tarafından yapılan yeni bir anket, ülkedeki evsizliğin boyutunu gösteriyor...

Almanya'da bu yılın Ocak ayının sonunda, yaklaşık 178.000 evsiz, acil durum ve topluluk konaklama yerlerinin yanı sıra geçici gecelik konaklama yerlerine yerleştirildi. Wiesbaden'deki Federal İstatistik Ofisi tarafından bildirildiğine göre, bu vatandaşların yüzde 62'si erkek.

Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, "Evsizliğin birçok yüzü var ve her zaman ilk bakışta tanınmıyor" dedi. Kaç kişinin gerçekten evsiz olduğu ve sokakta veya tanıdıklarıyla sığındığı henüz istatistiklere kaydedilmedi. SPD bakanlığının Berlin'deki bakanlığı tarafından açıklandığı üzere, kapsamlı toplam rakamlar ilk kez yeni bir anketle sağlanacak.

Federal İstatistik Dairesi'nden alınan rakamlara göre, Ocak ayı sonunda evsizlerin çoğu yaklaşık 36.000 kişi ile Baden-Württemberg ve Kuzey Ren-Vestfalya'da,  onu yaklaşık 26.000 kişiyle Berlin izliyor. 31 Ocak 2022 itibariyle, en az evsiz insan Saksonya-Anhalt (365 kişi), Mecklenburg-Batı Pomeranya (405) ve Bremen'de (790) olarak tespit edildi

Barındırılan evsizlerin yaklaşık 74.000'i bekar, üçte biri veya yaklaşık 59.000'i ortak bir hanede bir aile veya çocuklu bir çift olarak barındırılıyor. Yerleştirme sırasında yaklaşık 23.000 kişi veya çocuklar dahil yüzde 13'ü tek ebeveynli bir evde yaşıyordu.

Ekim ayında kapsamlı rapor

Etkilenenlerin yüzde üçü çocuksuz çiftler, kalan yüzde onun için hane tipi “diğer çok kişilik hane” idi veya hane tipi bilinmiyor. Etkilenenlerin neredeyse üçte biri (yüzde 31) Alman vatandaşlığına sahip, yüzde 64'ü yabancı vatandaş. 

Federal Sosyal İşler ve İnşaat Bakanlıkları, istatistikleriyle Federal Büro'nun 2020'de kabul edilen Evsizleri Bildirme Yasası'ndan bir görevi yerine getirdiğini duyurdu. Bakanlıklara göre, "Ancak, etkilenen insan grubu yalnızca tüm evsizlerin bir seçimini temsil ediyor." Ayrıca, sokaklardaki evsizlik de dahil olmak üzere evsizlik konusunda ülke çapında güvenilir rakamlar sağlayan kapsamlı bir temsili anket yaptırılmıştır.

Heil, planlanan geliştirilmiş veri tabanı ile refah devletinin evsizlik konusuna odaklanmasının da keskinleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

SPD'den Klara Geywitz şunları vurguladı: "Evsiz insanlar genellikle savunmasızdır." Bu nedenle hükümet örneğin sosyal konutları güçlendiriyor. Sonbaharda bir evsiz raporunda genel bir değerlendirme yapılmalıdır. Hedef, "2030 yılına kadar Almanya'daki evsizliğin üstesinden gelmek". 

 

HABERE YORUM KAT