Almanya'da dev toplu konut birleşmesi tamam! Kiralarda artış olacak mı ?

Almanya'da dev toplu konut birleşmesi tamam! Kiralarda artış olacak mı ?

Almanya’nın toplu konut alanında en büyük iki şirketi olan Vonovia ile ile Deutsche Wohnen’in birleşme kararına Federal Kartel Dairesi’nden izin çıktı.

Bir süre önce yapılan açıklamada VonoviaEmlak Grubu’nun yarı kamu kuruluşu olan Deutsche Wohnen’i 18 milyar euroya satın almak üzere anlaşma sağlandığı duyurulmuştu. Federal Kartel Dairesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada her iki şirketin birleşmesinin rekabet yasalarıyla çelişmediği, dolayısıyla itiraz arz edecek herhangi bir durumun oluşmadığı bildirildi.

Federal ve yerel düzeyde gerçekleşen birleşmenin konut pazarını olumsuz yönde etkilemesinin beklenmediğini vurgulayan Kartel Dairesi Başkanı Andreas Mundt, konut branşında irili ufaklı çok sayıda şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi. Kartel Dairesi’nden izin çıkması sonucunda yaklaşık 550 bin konut ve 48 milyar euro tutarındaki pazar değeriyle Avrupa’nın en büyük emlak grubunun önü açılmış oldu.

Diğer yandan haziran başlarında gelen birleşme haberiyle birlikte kira fiyatlarının da daha fazla artacağı endişesi doğmuştu. Yeşiller ve Sol Parti ile SPD’li bir kısım politikacı birleşme kararına karşı çekinceli görüş belirtmiş, yeni oluşacak emlak grubunun kiraları belirlemede daha rahat hareket edeceği ileri sürülmüştü.

KAYNAK: HÜRRİYET AVRUPA-ALİ MERCİMEK

HABERE YORUM KAT