Almanya'da "fırsat kartı" hayal kırıklığı yarattı
Almanya’da Haziran ayında yürürlüğe giren "chancenkarte" (fırsat kartı) uygulaması, beklenenden çok daha az ilgi gördü. Bu uygulama, AB dışından nitelikli iş gücünü Almanya'ya çekmeyi amaçlıyordu. Plan, meslek eğitimi almış veya üniversite mezunu olan kişilerin, Almanya’da iş arayabilmeleri için daha kolay vize alabilmesini içeriyordu. Başvuru şartları ise A1 seviyesinde Almanca (temel düzey) ya da B2 seviyesinde İngilizce (akıcı) bilgisine sahip olmak ve en az iki yıllık bir mesleki eğitim ya da üniversite diplomasıydı.
Hedeflerin çok gerisinde kalındı
Çalışma Bakanı Hubertus Heil, uygulamanın tanıtımı sırasında, puan sistemine dayalı şeffaf bir modelle Almanya'nın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün kolayca ülkeye çekileceğini umduğunu belirtmişti. Ancak sonuçlar beklentilerin oldukça altında kaldı. İlk dört ayda yalnızca 2360 başvuru yapıldı (ayda ortalama 590 başvuru). Oysa İçişleri Bakanlığı, aylık 2500 başvuru ve yıllık 10.000 başvuru bekliyordu.
Göçmen işçi eksik, sığınmacı başvuruları fazla
Durumun dikkat çeken bir başka boyutu ise aynı dönemde Almanya’ya yapılan sığınma başvurularının oldukça yüksek olmasıydı. Yaklaşık 80.000 sığınma başvurusu yapılırken, chancenkarte ile başvuran nitelikli iş gücü sayısının oldukça düşük kalması, uygulamanın hedeflerine ulaşamadığını gösteriyor.
Bu düşük talebe rağmen, chancenkarte’ye başvuranların büyük çoğunluğu oldukça nitelikli. Haziran’dan bu yana yapılan başvuruların sadece %15’i reddedildi. Başvuruların çoğunluğu ise Hindistan, Çin, Türkiye, Rusya ve Tunus’tan geldi.