Almanya’da cep telefonlarına “dolandırıcılık olabilir” bildirimi

Almanya’da cep telefonlarına “dolandırıcılık olabilir” bildirimi
Vodafone’un yeni uyarı sistemi Almanya’da üç ayda 15 milyon dolandırıcılık aramasını tespit etti, kullanıcıları riskli numaralara karşı uyardı.

Almanya’da mobil iletişim devi Vodafone, dolandırıcılık amaçlı aramalara karşı başlattığı yeni uyarı sistemi sayesinde üç ay içinde tam 15 milyon şüpheli çağrıyı tespit etti. Şirket, bu çağrılarla ilgili kullanıcılara ekran üzerinden “Dolandırıcılık olabilir” uyarısı gönderdiğini açıkladı.

Vodafone’un açıklamasına göre sistem, her gün ortalama 150 bin kullanıcıyı dolandırıcılık riski taşıyan aramalara karşı uyarıyor. Bazı yoğun günlerde bu sayı 650 bin çağrıya kadar çıkabiliyor. Uyarılar, telefona gelen çağrı sırasında ekranda beliriyor ancak kullanıcı isterse çağrıyı yanıtlamaya devam edebiliyor.

Her telefonda çalışıyor, tam koruma garanti değil

Sistem, belirli cihazlara özgü değil; Vodafone altyapısını kullanan tüm telefonlarda çalışıyor. Freenet gibi Vodafone ağına bağlı diğer operatörlerin aboneleri de bu korumadan faydalanabiliyor. Ancak şirket, sistemin tüm tehditleri engellemesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Dolandırıcıların sık sık numara değiştirmesi nedeniyle bazı aramaların filtrelenemediği de ifade edildi.

Vodafone’dan kullanıcılarına çağrı: “Dikkatli olun”

Vodafone Almanya CEO’su Marcel de Groot, yapılan 15 milyon uyarının buzdağının yalnızca görünen yüzü olduğunu söyledi. Kullanıcıların bilinçli hareket etmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan de Groot, “Her bir uyarı, insanları büyük zararların eşiğinden döndürebiliyor. Ama tehdit büyüyor. Hepimiz daha dikkatli olmalıyız” dedi.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash