Almanya’da büyük dolandırıcılık operasyonu: Hükümet eczanelere soruşturma başlattı

Almanya’da büyük dolandırıcılık operasyonu: Hükümet eczanelere soruşturma başlattı

Almanya genelinde çok sayıda eczanenin korona ilacı Paxlovid'i yasadışı yollardan sattığından şüpheleniliyor.

"Süddeutsche Zeitung" tarafından yapılan araştırmaya göre, Federal Sağlık Bakanlığı 25'ten fazla savcılığa eczacılar hakkında suç duyurusunda bulundu. Berlin, Bavyera ve Frankfurt'ta da soruşturmalar devam ediyor.

İLACIN SATILMASI YASAKLANMIŞTI

Pandemi sırasında Alman hükümeti büyük miktarlarda antiviral ilaç Paxlovid satın almıştı. Sadece 2022 yılında bir milyon paket satın alınmıştı. Paxlovid sadece reçeteyle alınabiliyor ve hastalara ücretsiz olarak verilmesi gerekiyordu. İlacın bir paketinin fiyatı yaklaşık 650 Euro. Ancak hükümet ilacın üçüncü şahıslara satılamayacağını şart koştu.

Görünüşe göre bazı eczaneler buna karşı çıktı. Yüksek satın alma rakamları ile yetersiz talep arasındaki tutarsızlık dikkat çekti. Paxlovid ilaç kotasının sadece yüzde üçünün reçete edildiği ortaya çıktı. Bununla birlikte, bazı eczaneler ilacı toplu olarak sipariş etti. Dolayısıyla ilacın büyük bir kısmının yasadışı yollardan yurtdışına satılmış olabileceği şüphesi doğdu.

Yukarı Bavyera, Orta Franconia, Yukarı Franconia ve Yukarı Palatinate'deki bazı eczanelerde 2023 yılı sonunda aramalar yapılmıştı. Nürnberg'deki Bavyera Sağlık Sektöründe Dolandırıcılık ve Yolsuzlukla Mücadele Merkez Ofisi (ZKG) sözcüsüne göre çok sayıda belgeye el konuldu.

Sözcü şunları ekledi, "Şu anda zimmete geçirilen Paxlovid paketlerinin sayısı hakkında sadece spekülasyon yapabiliriz. Soruşturmanın henüz başındayız. Ancak, soruşturmalardan bir ya da ikisi şimdiden milyonlarla ifade edilen zararları içerebilir."

Paxlovid, 2022 yılının başında SARS-CoV-2 tedavisi için onaylandı. İlaç, fazladan oksijen alamayan risk grubundaki Covid hasatlarına, ilk belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki 5 gün içinde veriliyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash

HABERE YORUM KAT