Almanya'da bir üründe daha fiyat artışı bekleniyor...
Ukrayna savaşı ve sonucunda ortaya çıkan gaz ve enerji krizi, şu anda birçok alanda daha yüksek maliyetlere neden oluyor. Mayonez veya ayçiçek gibi bakkaliye ürünleri daha pahalı hale geldi. Marul da kurak geçen yazdan dolayı 2022’de lüks ürünlerden biri olabilir.
Marul fiyatları artabilir
Lebensmittel Zeitung’dan Kulinaria, salata söz konusu olduğunda bir tedarik krizinden bahsediyor. Önümüzdeki hafta sağlıklı yiyeceklerin fiyatları artabilir.
2022 yazındaki genel kuraklık ve bazı bölgelerde su kullanımını kısıtlayan yasaklar sebze yetiştiriciliğini etkiledi. Yüzde 95 sudan oluşan marul için koşullar son derece kötüydü. Marul, özellikle birkaç ısı dalgası sırasında etkilendi. Avrupa'nın birçok yerinde hâkim olan su eksikliği sorunu daha da kötüleştirdi.
Kulinaria'ya göre, sadece belirli çeşitler değil, tüm yeşil sebzeler sorundan etkileniyor. Sorundan hem geleneksel hem de organik tarım etkileniyor. Zorlukların önümüzdeki haftalarda daha da artması bekleniyor. Çünkü tüm marul parselleri su ve ısı eksikliğinden dolayı yok oldu.
Arz krizinin Ağustos ve Eylül aylarında zirve yaptığı söyleniyor. Etkiler muhtemelen süpermarketlerde Ekim ayına kadar hissedilebilir. Ancak kıtlık nedeniyle fiyatların ne kadar yükseleceği henüz belli değil. Ayçiçek söz konusu olduğunda, teslimat zorlukları her durumda önemli fiyat artışlarına yol açtı.
Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - eduschadesoares