Almanya'da benzin kıtlığı haziran ayını tehdit ediyor: “Benzin istasyonlarına tarihi akın olabilir”

Almanya'da benzin kıtlığı haziran ayını tehdit ediyor: “Benzin istasyonlarına tarihi akın olabilir”

AB'nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosu, Alman benzin istasyonları için ciddi sonuçlar doğurabilir. Federal Serbest Benzin İstasyonları Birliği Başkanı benzin istasyonlarına akın yaşanmasından korkuyor.

AB’nin Rus petrolüne ambargo önerisi, Rus petrolünün tamamen yasaklanmasını öngörüyor. Bu öneri, Almanya ve Avrupa’daki tüketiciler ve şirketler için ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, Federal Hükümetin Ukrayna'daki ihtilaf nedeniyle 1 Haziran'daki tahliye paketi kapsamında yakıt indirimi yapılacak.

Petrol ambargosu nedeniyle benzin kıtlığı

2022 yakıt indirimi öncelikle tüketicileri sevindirecek çünkü benzin 36 sent, dizel ise 17 sent daha ucuz olacak. Ancak Federal Serbest Benzin İstasyonları Birliği Başkanı Duraid El Obeid, arz kıtlığı yaşanmasından korkuyor.

Wirtschaftswoche ile yaptığı röportajda El Obeid, Schwedt ve Leuna'daki rafinerilerden zaman zaman daha az petrol beklenebileceğini varsayıyordu. Ekonomi Bakanı Robert Habeck de Almanya'da petrol kıtlığı ve artan fiyatlardan korkuyor ve 4 Nisan Çarşamba günü RTL Direkt televizyon programında söylediği gibi bu bağlamda Schwedt'teki rafineriden bahsetti.

Akaryakıt istasyonları haziranda hareketlilik beklemeli

Brandenburg, Schwedt'teki PCK rafinerisi esas olarak Rus petrolünü işlemektedir, çoğunluk sahibi Rus devlet şirketi Rosneft'tir ve petrol Rusya'dan Druzhba petrol boru hattı üzerinden gelmektedir. MDR tarafından bildirildiği üzere, Fransız enerji devi, mart ayında, yıl sonuna kadar artık Rus petrolü satın almayacağını açıklamıştı.

Berlin bölgesinde 140 Sprint markalı benzin istasyonu işleten Duraid El Obeid, petrol kaynaklarında olası kesintiler için hazırlandığını belirtti. Çünkü yakıt istasyonlarına da büyük ölçüde Schwedt ve Leuna'daki rafinerilerden gelen petrol kullanılıyor.

El Obeid, Wirtschaftswoche'ye verdiği demeçte, “Ulaşım kapasitesi mavnalarda ve tank vagonlarında güvence altına alındı. Buna dört hafta önceden başladık. Bu sayede, Hamburg’dan Berlin’ petrol taşıyabileceğiz” dedi.

Uzmanlar, benzin istasyonlarına akın olmasından korkuyor

Federal Hükümet, 1 Haziran'da tahliye paketinin bir parçası olan yakıt indirimini uygulayacak. El Obeid, akın yaşanmasından korkuyor. Bu indirim, Putin'in Ukrayna'ya yaptığı saldırı nedeniyle artan enerji maliyetlerini telafi etmeyi amaçlıyor. Federal Serbest Benzin İstasyonları Birliği Başkanı, bu nedenle tüketicilerin mayıs ayı sonunda değil, benzin fiyatının daha düşük olduğu haziran ayında yakıt ikmali yapacaklarını tahmin ediyor.

El Obeid, “Bu süre zarfında tüm benzin istasyonlarının daha fazla yakıta ihtiyacı var” dedi. Yakıt fiyatı freni, özellikle küçük işletme sahipleri için ciddi bir sorun haline gelebilir.

El Obeid, küçük işletmelerin dizel ve benzini yıllık sözleşmeler yerine spot piyasalardan satın alma eğiliminde olduğunu açıkladı. Ancak spot piyasa iki aydır kapalı, bu da benzin ve dizel satın almayı önemli ölçüde zorlaştırıyor.

Bu nedenle, yalnızca birkaç benzin istasyonu işleten küçük şirketler, petrolü bayilerden ya da doğrudan petrol şirketlerinden almak zorunda kalacaklar. Ancak şu anda piyasada, alım fiyatları yüksek ve bankalar ön finansman kredileri için daha fazla teminat talep ediyor.

El Obeid, bazı benzin istasyonlarının yakın zamanda yeterli miktarda petrol alamayabileceğini söyledi. Bununla birlikte, bunun benzin istasyonlarının artık benzin veya dizel sunamamasına yol açıp açmayacağı henüz belli değil. Ancak bu, akaryakıt fiyatlarının tekrar yükselmesine neden olabilir.

Bunun diğer bir nedeni ise, akaryakıt taşıyan tankerlerin uzun mesafe kat etmesi gerekiyorsa bu durum benzin fiyatına yansıyor. El Obeid, benzinin yakında tekrar litre başına iki Euro’dan fazlaya mal olmasını bekliyor.

Haber: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Erik Mclean - Unsplash

HABERE YORUM KAT