Almanya'da belediye ile cami karşı karşıya geldi, kazanan belediye oldu!
Almanya'da bir caminin inşasına ilişkin anlaşmazlıkta, Belediye, Federal Adalet Mahkemesi önünde başarılı oldu. Müslüman derneğin temyiz başvurusu ise reddedildi...
Almanya'da Leinfelden-Echterdingen'de bir caminin inşasına ilişkin anlaşmazlıkta, Belediye, Federal Adalet Mahkemesi (BGH) önünde başarılı oldu. BGH'nin Cuma günü Karlsruhe'de verdiği karara göre, ihtilaflı mülkün miras yoluyla geçen inşaat hakkı Baden-Württemberg belediyesine geri dönecek. Müslüman derneğinin Stuttgart Yüksek Bölge Mahkemesi'nin kararına karşı yaptığı temyiz başvurusu ise reddedildi.
Anlaşmazlık birkaç yıldır devam ediyordu. Kasım 2014'te, derneğin mülk üzerinde bir cami inşa etmesi ve yıllık zemin kirası ödemesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Bu kira sözleşmesi 60 yıl boyunca geçerli olacaktı ve ilk inşaat aşaması dört yıl içinde tamamlanacaktı. Eğer işler yolunda gitmezse, belediye kira sözleşmesini geri alabilecekti.
BELEDİYE HAKKINI TALEP ETTİ
Belediye araziyi satın almayı da teklif etti, ancak inşaatın zamanında tamamlanmaması halinde geri alım hakkı olması şartı da bulunuyordu. Ancak inşaat gecikti. Üç buçuk yıl sonra, dernek ilk inşaat aşaması için belirlenen son tarihi karşılayamayacağını açıkladı.
Aslında, inşaat aşaması zamanında tamamlanmamış, bunun üzerine belediye geri alım hakkını kullanmış ve derneğin miras kalan bina hakkını iade etmesini talep etmişti. Stuttgart Yüksek Bölge Mahkemesi de şehir lehine karar vermiş, bunun üzerine Müslüman dernek Federal Adalet Mahkemesi'ne başvurdu.
Şimdi ise, derneğin, sözleşmeden doğan inşa etme yükümlülüğünü ihlal ettiği ifade edildi. Belediye böylece mülkün kamusal amaçlar için kullanılmasını hedefliyordu. BGH ayrıca dört yıllık süreyi, gecikme kendiliğinden oluştuğu sürece makul olarak değerlendirdi. Mülk üzerinde bir bina inşa etme hakkının, miras yoluyla geçen inşaat hakkının tam olarak amacı olduğunu açıkladı.
CAMİ İÇİN YER ZORLUĞU
Bu özel durumda, Müslüman derneğin herhangi bir tazminat almaması da sorun teşkil etmedi. BGH'ye göre, yükümlülüklerini yerine getirerek böyle bir durumdan kaçınmak kiracının sorumluluğundadır.
Öte yandan, örneğin kısa bir süre içinde tazminat için bütçesinden büyük meblağlar harcamak zorunda kalması belediye için büyük bir dezavantaj olabilir. Ayrıca, halihazırda inşa edilmiş olan bir bina için yeni bir kullanım alanı bulması gerekecektir, ki bu da örneğin bir cami söz konusu olduğunda zor olabilir.
Bununla birlikte BGH, kiracının aşırı derecede cezalandırılmaması gerektiğini de vurguladı. Belediye, sözleşmenin ihlalinin ciddiyeti ile sözleşme ortağı için doğuracağı sonuçları tartmak durumunda...
ARTI49