Almanya'da bakım hizmetleri

Almanya'da bakım hizmetleri

AOK Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, Almanya'da bakım sigortası, bakım sunan kuruluşların denetimi ve vekaleten bakım hizmetleri konusunda bilgi verdi.

Evde bakım servisi sunan bütün kuruluşlarının, yataklı veya kısmi yataklı bakım kuruluşlarının bakım kalitesi MDK (Hastalık Sigortalarının Tıbbi Hizmeti) veya özel hastalık sigortasının denetim hizmeti tarafından yılda bir defa denetlendiklerini belirten Şuözer, "Ayrıca verilen bilgiler ve şikâyetlerden dolayı da kalite kontrolleri yapılabilir. Bunlar her zaman bakıma muhtaç kişinin korunması içindir" dedi.

Şuözer açıklamasına şöyle devam etti:

"Denetimin ön planında sonucun kalitesi bulunmaktadır. Bunun anlamı: Denetleyiciler dosya dokümantasyonunun yanı sıra özellikle insanların bakım durumlarını değerlendirmektedirler. Bakım tedbirlerinin etkili olup olmadığını ve nasıl etkili olduğunu ve bakımda eksiklikler olup olmadığını itinayla incelemektedirler. Örnek: Bası ülseri veya yetersiz beslenme.

Ayrıca değerlendirme sırasında bakıma muhtaç kişinin memnun olup olmadığını da değerlendirmektedirler. Denetleyicinin ziyareti sırasında bakıma muhtaç kişinin sağlık ve bakım konuları odak noktasını oluşturmaktadır. Bakıma muhtaç kişinin onayıyla yaşadığı ortamda şahsen ziyaret edilmesi mümkündür. Böylece bakım durumu denetlenebilir. Son olarak çok önemli bir nokta daha: Kalite denetimlerinin tespit edilen bakım kademesine veya verilen hizmetlere etkisi yoktur. Denetimden dolayı bakıma muhtaç kişiye dezavantajlar oluşmamaktadır."

Bakım sigortasının bu hizmetinin yanlış bilindiğini belirten Şuözer, "'Bu benim hakkım neden bu hizmeti kullanmadığımda bana bakım sigortam bunu bedeli geri vermiyor?' gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Bu hizmet, sadece bakım yapan kişinin yokluğunda verilebilecek bir hizmettir" uyarısında bulundu.

Şuözer, vekaleten bakım (Verhinderungspflege) konusunda şunların altını çizdi: 

"Para almaksızın yardımcı olan bakıcının hasta olması, tatile gitmesi veya başka bir nedenden dolayı bakımı yapmakta engellenmesi halinde, belirli koşullar altında bir yedek bakıcının masraflarını karşılamaktayız. Ancak yedek bakıcı sadece evde bakımdan altı ay yararlanıldıktan sonra tutulabilir.

Bu süre içindeki bakım uzak bir akraba, bir komşu veya bir bakım hizmeti tarafından üstlenilirse takvim yılı başına altı hafta için en fazla 1.612 avroya kadar bir meblağ ödemekteyiz. Bakıcının yerine bir aile ferdi (ikinci dereceye kadar akraba) veya bakıma muhtaç kişiyle birlikte aynı hanede yaşayan bir kişi yardım ederse, ilgili bakım derecesinin bakım parasının 1,5 katı miktarındaki kanıtlanan masrafları ödemekteyiz. Bunun üzerindeki masraflar için (örn. yol masrafları veya kazanç kaybı) takvim yılında altı hafta için en fazla 1.612 avro tutarında bir meblağın iade edilmesi mümkündür. Kasa ayrıca kısa süreli bakım için hizmet hakkının yüzde 50'sine kadar olan bir meblağı ek olarak ödeyebilir (en fazla 806 avro). Yedek bakım için kullanılan bu artırılmış meblağ kısa süreli bakım için azami hak ile mahsup edilir."

HABERE YORUM KAT