Almanya'da aşırı sağcı NSU terör örgütü 10 yıl önce ortaya çıktı

Almanya'da aşırı sağcı NSU terör örgütü 10 yıl önce ortaya çıktı

Almanya'da bundan 10 yıl önce 4 Kasım 2011'de aşırı sağcı NSU adlı örgütün varlığı ortaya çıktı. İki üyesinin bir banka soygununun ardından intihar etmesiyle ortaya çıkan örgüt 8'i Türkiye kökenli 10 insanı katletti.

Tarih 4 Kasım 2011. Almanya'da kilisede Reformasyon'un ve aydınlanmanın öncüsü sayılan Martin Luther'in adıyla anılan güzel Doğu Almanya kenti Eisenach'ta ilginç bir gün yaşandı. Sabah sadece altı dakikada bir bankayı soyan ve yaklaşık 72 bin euro ile kaçan iki erkek, polisle yaşadığı kovalamacanın ardından ölü bulundu.

Sonradan isimlerinin Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt olduğu anlaşılacak bu iki kişinin, yakalanmaktansa intihar ettiklerinden yola çıkıldı. Ancak bir soru kafaları hâlâ meşgul ediyor: İyi de neden intihar ettiler?

Bu olaydan kısa süre sonra, aynı gün 185 kilometre doğudaki Zwickau kentinde Frühling Caddesi 26 numaradaki binada ise yangın çıktı. Eve giden itfaiye ekipleri benzin dökülerek kundaklandığını görünce olay yerine emniyet birimleri intikal etti.

Onlar ise karşılaştıkları belge ve görseller karşısında şaşkına döndü. Evde bulunan bir videoda 2000-2007 arasında Almanya'nın farklı kentlerinde öldürülmüş insanların fotoğrafları, onlarla alay edilerek üstlenilen cinayetler görülüyordu. Cinayetleri üstlenen örgüt Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) idi.

Böylece yıllarca Almanya'da işlenen seri cinayetlere dair ilk bilgiler ortaya çıktı. Yakalanacaklarını anlayınca intihar ettikleri tahmin edilen iki kişi de aşırı sağcı teröristler Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'tı. Onların ölümünün akabinde Zwickau kentinde kaldıkları evi ateşe veren de örgütün üçüncü üyesi ve daha sonra Münih'te yargılanan Beate Zschäpe'ydi.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT