Almanya’da asıl korku: Virüs Avrupa'nın en büyük ekonomisini dağıtabilir

Almanya’da asıl korku: Virüs Avrupa'nın en büyük ekonomisini dağıtabilir

Almanya Ekonomi Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik riske dönüştüğünü belirterek, salgına yönelik geniş kısıtlamaların ekonomide gerilemeye neden olabileceğini duyurdu. Bundesbank'a göre de daralma sürecek.

Avrupa'nın egemen ekonomisini çok zor günlerin beklediğine en üst düzeyde kurumlarca da dikkat çekildi. Federal Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunda Covid-19 salgınının yayılmasını yavaşlatmak için kasımda getirilen kısıtlamaların ve dün de bunların genişletilmesinin ekonomideki toparlanma ivmesini vuracağını belirtti. Raporda, “Ekonomide toparlanma süreci son zamanlarda devam etti, ancak salgının seyri bir risk oluşturuyor” denildi.

Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 9,3 küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,2 genişlediği hatırlatılan raporda, ülkede Covid-19’a karşı alınan yeni önlemler ve salgında ikinci dalganın Alman ihracatını etkilemesinin ülkenin ekonomik büyümesinin yılın son çeyreğinde gözle görülür bir şekilde gerilemesine neden olabileceği vurgulandı.

Raporda, Almanya’daki geniş kısıtlamalar nedeniyle kısa süreli çalışanların (“Kurzarbeit”) sayısında artış olacağı kaydedildi. 2 Kasım’dan beri yürürlükte olan Covid-19’a karşı kısmi kısıtlamaların henüz işgücü piyasasını olumsuz etkilemediği belirtilen raporda, “Bununla birlikte kısa süreli çalışma programları için başvurularda önemli bir artış olması, çalışma saatleri azaltılmış insan sayısında bir yükselişe işaret etmektedir. denildi.

Ekonomistler, yeni tedbirlerin imalat ve inşaat sektörünü doğrudan etkilemese de ülkede ekonomik faaliyetlerin yılın son çeyreğinde durgunlaşmasını ve ekonominin yeniden küçülmesini bekliyor.

BUNDESBANK: DARALMA SÜRECEK

Öte yandan, Alman Merkez Bankası (Bundesbank) da ekonomideki olumsuz gelişmelere dikkat çekti. Bankanın aralık ayı raporunda, Alman ekonomisinde toparlanmanın Covid-19 salgınının yayılmasını önlemeye yönelik kasımda uygulanmaya başlanan yeni kısıtlamalardan dolayı kesintiye uğradığı hatırlatıldı. Raporda, “Almanya’da 2020 sonbaharında ekonomik durum son zamanlarda önemli ölçüde artan Covid-19 vaka oranına göre şekillenecek” denildi.

Alman ekonomisinde son aylardaki olası gevşemenin bahar aylarına göre “nispeten hafif” kalacağı vurgulanan raporda, bunun kısıtlamaların genişletilmesi durumunda da geçerli olacağı kaydedildi.

Raporda, 2021’nin baharından itibaren Covid-19’de karşı aşı gibi tıbbi gelişmeler ile alınan tedbirlerin gevşetileceği ve bunun da ekonomik toparlanmaya ivme kazandıracağı belirtildi. Alman ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 9,3 küçülmesinin ardından hanehalkı tüketimi, yatırımlar ve ihracattaki artışın etkisiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,2 genişlemişti.

ÖNLEMLER ARTIRILIYOR 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün düzenlediği basın toplantısında, Covid-19 salgınının kontrol altına alınamaması nedeniyle ülke çapında 10 Ocak’a kadar geçerli olacak geniş kısıtlamalar getirildiğini duyurmuştu. 

Yeni kararlara göre, temel ihtiyaçların satıldığı işyerleri dışında tüm mağazalar kapalı tutulacak. Benzin istasyonları, oto tamircileri, eczaneler, optikler, bankalar gibi işyerleri ise açık kalacak.

Bu arada, Robert Koch Enstitüsü’ne göre, ülkede son 24 saatte 16 bin 362 kişiye Covid-19 tanısı konulurken, virüs nedeniyle 188 kişi hayatını kaybetti. 

Almanya’da toplam vaka sayısı 1 milyon 337 bin 78’e, Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı da 21 bin 975’e yükseldi.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT