Almanya'da aşı zorunluluğu hazırlıkları: Aşı olmayanlara para cezası...

Almanya'da aşı zorunluluğu hazırlıkları: Aşı olmayanlara para cezası...

Almanya’da uzun süredir üstünde tartışılan ‘aşı zorunluluğu’ yarın Federal Meclis oturumunda ele alınacak.

Koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP’den 7 milletvekilinin hazırladığı taslak, 18 yaşından büyük herkesin aşı yaptırmasının zorunlu hale getirilmesini öngörüyor.


Aşının Almanya genelinde zorunlu olması bir süredir en çok tartışılan konulardan biri. Hükümeti oluşturan üç partinin 7 milletvekili, bununla ilgili bir taslak hazırladı. Yarı n Federal Meclis oturumunda görüşülecek taslağa göre, 18 yaş üzeri herkese aşı zorunluluğu getirilecek, olmayanlar ise para cezasına çarptırılacak. Taslak Federal Meclis’te oylanırken, Başbakan Olaf Scholz’un daha önce belirttiği gibi SPD’de partinin ortak meclis grup kararı olmayacak. Milletvekilleri kendi kararları doğrultusunda yasa hakkında karar verecek. Yarın yapılacak oturumda yasa hakkında görüşler belirtilecek ancak oylama yapılmayacak. Aşı zorunluluğuyla ilgili yasanın mart ayında Meclis’te oylanması bekleniyor.

''FDP'DEN FARKI TASLAK''

Bu konuda farklı görüşlerin yer aldığı iktidarın küçük ortağı FDP’de ise bir başka yasa taslağı hazırlanıyor. FDP milletvekili Andrew Ullman’nın üzerinde çalıştığı taslak İtalya ve Yunanistan’da olduğu gibi 50 yaş üstü ve ağır kronik hastalığı bulunanlara aşı zorunluluğu getirilmesini öngörüyor. Ullman’ın hazırladığı önergeye FDP’li Federal Adalet Bakanı Marco Busschmann da sıcak bakıyor. FDP Genel Başkanı Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin de yer aldığı 31 FDP ve 2 CDU’lu milletvekili de aşı zorunluluğuna karşı farklı bir tasarı hazırladı. Ocak ayı başında tamamlanan ve tanıtılan taslakta, aşı zorunluluğu yerine ‘2G Plus’ kuralı ve benzeri tedbirlerle salgınla mücadele edilmesi öngörülüyor. Aşı zorunluluğuna karşı olan milletvekilleri, karar verici siyasilerin uzun süre Koronavirüs aşısının zorunlu olmayacağı yönünde söz verdiğini ve bu sözün tutulmaması durumunda toplumda siyasete karşı güvensizlik olacağı uyarısında bulunuyor.

KAYNAK: HÜRRİYET AVRUPA-MURAT TOSUN

HABERE YORUM KAT