Almanya'da aile sigortasından yararlanmanın şart ve koşulları neler ?

Almanya'da aile sigortasından yararlanmanın şart ve koşulları neler ?

Almanya'da aile sigortasından yararlanmanın etmenin şart ve koşulları neler ? AOK'dan İçerik Yönetimi Uzmanı Necati Suözer açıkladı

Almanya’da eş ve çocuklar sigortalı ile beraber aile sigortası kapsamına alınabilirler. Bunun ana şartı aile fertlerinin ikametinin ve çoğunlukla yaşadıkları yerin Almanya’da olmasıdır. Ayrıca kendileri için de sigortalı olmamak ya da herhangi bir serbest meslek mensubu olmamak zorundadır. Aylık gelirlerinin de (2021/2022 yılı için) 470 Euro’yu geçmemesi gerekir. Eşlerin aile sigortası kapsamına alınmasının ana şartlarından biri de yasal olarak ve Almanya hukukuna göre de evli sayılmalarıdır. Aynı cinsiyette olan kayıtlı eşler için de geçerlidir. Sigorta kapsamındaki çocuklar için 23 veya 25 yaş sınırlamaları getirilmiştir. 

AOK tüm aile fertlerine üstün kalite sunar. Aile sigortası kapsamında tüm sigortalı aile fertlerine muayenehane ve hastanelerdeki hizmetlerden yararlanabilmeleri için AOK-Sağlık Kartları verilir.

Tedavi ücretleri doğrudan AOK tarafından karşılanır.Almanya dışında yaşayan eş ve çocuklar bazı özel durumlarda aile sigortası kapsamına alınabilmektedirler.  Tüm aile fertlerinin sigorta hizmetlerinden koşulsuz yararlanmasını sağlamak amacı ile AOK her yıl şartların halen geçerli olup olmadığını kontrol eder. Ancak temel olarak ailedeki tüm değişiklikleri, örneğin yeni doğan bir çocuğu, hemen bize bildirmeniz aile sigortasının sürekliliği açısından şarttır.

İlaçlar, 01.01.22 tarihinden itibaren e-Rezept yani elektronik reçete üzerinden sunulacaktır. İstisnayi durumlarda kağıt reçete de verilebilecektir.

Tedaviniz konusunda gerekli ilaçlar için doktorunuz size bir reçete verecektir. Hangi ilacın size iyi geleceğini en iyi o bilir. Ve bunun için bir reçete yazar. Aynen Türkiye’de olduğu gibi ilaçları sadece eczanelerden tedarik edebilirsiniz. Reçeteli ilaçlar marketlerde ya da şarküterilerde satılmaz. Bu aynı zamanda –Türkiye’de de olduğu gibi– reçetesiz satılan ancak sadece eczanelerde satılabilecek ilaçlar için de geçerlidir. Doktorunuzun reçetesiyle eczaneden alacağınız ilaçların fiyatının büyük kısmının ödemesi için yine AOK Sağlık Kartınızı kullanmanız yeterlidir. Sadece yasalarla belirlenmiş bir katılım payı ödemek zorundasınız. Katılım payınızı doğrudan eczaneye ödeyeceksiniz.

Katılım payı

İlaçlarda katılım payı ödenmesi yasalarla belirlenmiştir ve tüm kamusal sağlık sigortası üyeleri için geçerlidir. Katılım payı ilacın etiket fiyatının yüzde 10’u, ancak ilaç başı –ilacın etiket fiyatını aşmamak kaydı ile– an az 5 Euro ve en fazla 10 Euro olarak belirlenmiştir. Yani Türkiye’deki katılım payından çok daha düşüktür. Ayrıca reçetenizi yazdırmak için ayrıca bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Reçetesiz satılabilen ilaçların ücretini kendiniz ödemek zorundasınız. 18 yaş altı gençler ve çocuklar reçeteli satılan ilaçlar için katılım payı ödemek zorunda değildir.

Göçmenler İçin AOK Portalı

Almanya'ya Hoş Geldiniz! Bu sayfalarda size Almanya'daki sağlık sigortası ve sağlık hizmetleri hakkında Türkçe bilgi verilir. Bu portal üzerinde 19 dilde Almanya´da ki yasal sağlık ve bakım sigortası hizmetleri sizler için açıklanmıştır. AOK size büyük bir sigorta birliği olarak en uygun hizmetleri ve güvenceyi sunmaktadır.

https://tr.zuwanderer.aok.de/anasayfa. 

Türkçenin dahil edileceği federal düzeyde hizmet sunan bu online Portal üzerinden üyelik işlevinizi yaptırabilirsiniz. https://www.aok.de/fm/de-de. 

Çevrenizde veya yurtdısında yaşayan Almanya´ya okumak ve çalışmak için gelmek isteyen herkese bu internet sayfaları bilgilerini verebilirsiniz. Bu sayede ilgili kişiler 19 dilde soru işaretlerine mağruz kalmadan yasal sağlık ve bakım sigortası hizmetlerini tanımış olurlar.
 

HABERE YORUM KAT