Almanya’da 3,13 milyon kişi karaciğer yağlanması nedeniyle tedavi görüyor
Almanya’da karaciğer yağlanması nedeniyle tedavi görenlerin sayısı hızla artarken, en dikkat çekici yükseliş 40 yaş altındaki kişilerde yaşandı. Sağlık verilerine göre, 2016-2025 yılları arasında bu yaş grubunda karaciğer yağlanması nedeniyle tedavi görenlerin oranı yüzde 59,5 arttı. Ülke genelinde tedavi gören hasta sayısı ise 3,13 milyona ulaştı.
Almanya'da sağlık sigortası kapsamındaki hekimlik hizmetlerini inceleyen Merkez Enstitünün , Der Spiegel dergisi için hazırladığı özel araştırma, karaciğer yağlanmasının özellikle genç yaş gruplarında giderek daha fazla gündeme geldiğini ortaya koydu.
Yasal sağlık sigortasına sahip kişilerin ülke genelindeki ayakta tedavi kayıtlarına dayanan araştırmaya göre, 2016 yılında karaciğer yağlanması nedeniyle 2,42 milyon kişi tedavi görürken bu sayı 2025 yılında 3,13 milyona yükseldi.
Diyabet ve reflü hastalarında da artış var
Araştırma yalnızca karaciğer yağlanmasını değil, başka yaygın hastalıkları da kapsıyor. Almanya'da reflü nedeniyle doktora başvuranların sayısı 5,87 milyona çıktı. Bu rakam, 2016 yılına göre yüzde 17'lik artış anlamına geliyor.
Tip 2 diyabet nedeniyle tedavi görenlerin sayısı ise 7 milyonu aştı. Verilere göre ülkede her yıl yaklaşık 510 bin kişiye daha tip 2 diyabet tanısı konuluyor.
Bu rakamlar, sağlık sisteminin yaygın kronik hastalıklar nedeniyle karşı karşıya kaldığı hasta yoğunluğunu da gösteriyor.
Gerçek hasta sayısı çok daha yüksek olabilir
Uzmanlar, açıklanan verilerin hastalıkların toplumdaki gerçek yaygınlığını tam olarak yansıtmadığına dikkat çekiyor. Araştırmada yalnızca doktora başvuran ve sağlık sistemi kayıtlarına giren kişiler yer alıyor. Herhangi bir sağlık kontrolünden geçmeyen hastalar ise istatistiklere dahil edilmiyor.
Karaciğer yağlanmasının toplumdaki yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılan özel araştırmalar, gerçek hasta sayısının kayıtlardaki 3,13 milyonun birkaç katına ulaşabileceğine işaret ediyor.
Şekerli içeceklere vergi tartışması
Karaciğer yağlanmasına ilişkin veriler, Almanya'da gündemde olan şekerli içeceklere vergi getirilmesi tartışmasına da yeni bir boyut kazandırdı.
Federal Maliye Bakanlığının hazırladığı temel ilkeler belgesinde, planlanan verginin “Federal bütçenin daha da güçlendirilmesi” amacıyla uygulanması öngörülüyor. Belgede hastalıkların önlenmesine yönelik bir hedefe ise yer verilmiyor.
Almanya'daki tartışmanın merkezinde ise şekerli içeceklere getirilecek verginin yalnızca devlet bütçesine ek gelir sağlamak için mi, yoksa hastalıkların önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla mı uygulanacağı sorusu bulunuyor.