Almanya’da 2G ve 3G kuralları hangi eyaletler için geçerli?

Almanya’da 2G ve 3G kuralları hangi eyaletler için geçerli?

Almanya’da aşı olmayanlara karşı kısıtlamalar gelmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ‘2G’ kuralı (aşılı veya enfekte olduktan sonra iyileşenler) giderek yaygınlaşıyor. Almanya’da 2G ve 3G kuralları hangi eyaletler için geçerli?

Baden-Württemberg eyaletinde daha katı korona kuralları perşembe gününden itibaren
geçerli. Devlet, yoğun bakım hastanelerinin doluluk oranına göre üç seviyeli bir uyarı sistemi getirdi. Şu an için temel seviye geçerli. İkinci adımda, aşısız kişiler yalnızca PCR testi ile belirli alanlara girebilir. Üçüncü seviyede ise, aşılanmamış insanlar: restorantlara, kültürel etkinliklere ve spor faaliyetlerine katılamazlar.

Bavyera
Bavyera’da şimdiden gösterge olarak “hastane trafik ışığını” da içeren kurallar yürürlükte. Başbakan Markus Söder (CSU): 2G kurallarının teorik olarak mümkün ve yasal olduğunu, ancak devlet tarafından önerilmediğini söyledi.

Berlin
Berlin’de ise yemek ve hizmet sektörü, test yaptıranları mekânlarına alıp almama konusunda kendileri karar verecek. Sadece aşılı veya iyileşenlerin girdiği mekânlarda sosyal mesafe ve maske kuralı yürürlükten kalkacak. Bu kurallar ayrıca, geçerli sağlık nedenleri olanlar ve 12 yaşından küçük çocuklar için geçerli değil. Berlin Senatosu, ‘2G’ kuralını hayata geçirirken, aynı zamanda aşı olmayanların virüsten korunmasını gerekçe gösterdi. Berlin’deki ‘2G’ kuralı yemek ve hizmet sektörlerinin yanı sıra, özel kutlamalar, büyük toplantılar, sosyal mesafenin uygulanamayacağı spor etkinlikleri, hayvanat bahçeleri, sauna ve kumarhaneler için de geçerli olacak.

Brandenburg
Perşembe gününden itibaren “2G Kuralı” Brandenburg eyaletinde de geçerli. Restoran veya sosyal faaliyet alanlarına yalnızca aşılanmış, iyileşmiş ve 12 yaşın altındaki çocuklar girebilir ve bu kişiler için maske zorunluluğu geçerli değil.

Bremen
Bremen’de, restoranlar, kulüpler ve konserler sosyal faaliyet alanlarında 3G kuralı geçerliydi. Önümüzdeki günlerde, pandemi ile ilgili çok aşamalı bir plan hazırlanacak ve çoğu sosyal faaliyet alanlarında olmak üzere 2G kuralları geçerli olacak. Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte (SPD) Perşembe günü yaptığı açıklamada, düzenlenecek kuralların, arada iki seviye içereceğini duyurdu.

Hamburg
Ağustos ayının sonundan bu yana, Hamburg'daki restoran sahipleri ve diğer ortak alanlar için 2G kuralları geçerli. Ancak, 3G kuralları hala bazı alanlarda geçerli. İkinci lig futbol takımı olan FC St. Pauli kendi stadyumunda 2G kurallarını uygulamıştı. St. Pauli Başkanı Oke Göttlich, yaptığı açıklamalarda ''Her şeyi 2G kurallarına uygun yapacağız, aşının yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu, toplumu ve toplum sağlığını korumakla ilgilidir” dedi.

Hessen
Hessen, birçok kapalı alanda zorunlu olan 3G düzenlemesine ek olarak, Perşembe günü eyalet çapında geçerli olacak 2G opsiyon modelini de tanıttı. Yeni 2G seçeneği, etkinlik organizatörlerine ve özellikle özel operatörlere yalnızca aşılanmış ve iyileşmiş kişileri kabul etme seçeneği sunuyor. Bu durumlarda, artık bu kişiler için mesafe kuralları veya maske zorunluluğu gibi korona önlemleri geçerli değil. On iki yaşına kadar olan çocuklar ve gençler, aşı olmadan 2G kuralları çerçevesinde bu etkinliklere katılabilir.

Mecklenburg-Batı Pomeranya
Mecklenburg-Batı Pomeranya'da şu anda yeni bir 2G düzenlemesi düşünülmemekte.

Başbakan Manuela Schwesig (SPD) Ağustos ayının sonunda yaptığı açıklamalarda yeni bir 2G düzenlemesinin düşünülmediğini belirtti. Schwesig, ''3G'ye güvenmeye devam etmemiz gerektiğini düşünüyoru''dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya
Kuzey Ren-Vestfalya'da 3G kuralı uygulanmaya devam edecek. Bunun nedeni, G düzenlemesi ile gelen gevşeme ile yaşanan kötü deneyimler olabilir. 3 Eylül'de yaklaşık 380 kişi 2G kurallarının geçerli olduğu bir parti gecesine katıldı. 2G kurallarının geçerli olduğu bu partide, birçok kişiye Covid-19 bulaştı. 16 Eylül itibariyle vaka sayısı 83’e yükseldi.

Aşağı Saksonya
Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD), 2G kuralının daha fazla alanda uygulanabileceğini duyurdu. Operatörlere ve organizatörlere bir seçenek modeli sözü verdi. Bu, yalnızca aşılanmış ve iyileşmiş kişiler için erişim anlamına geliyor. Ancak, bu henüz siyasi olarak kararlaştırılmış bir 2G düzenlemesi değil.

Rheinland-Pfalz
Rheinland-Pfalz eyaleti zaten birtakım değişiklikler uyguladı ve üç uyarı seviyesi getirdi.
Aşılananlar ve iyileşenler için kısıtlamasız faaliyetler mümkün. Başbakan Malu Dreyer, başka bir genel karantina olmayacağını da belirtti. Bunun yerine, hastanede vaka sayılarının artması durumunda aşılanmamış kişiler için kısıtlamaların artırılacağını belirtti.

Saarland
Saarland'da buna uygun bir düzenlemeye henüz karar verilmedi. Saarland Başbakanı Tobias Hans, yaptığı bir röportajda, ''İşler zorlaştığında, 2G modellinde normalliği sağlamaya çalışmalıyız'' dedi. Ancak şu an Hans'a göre bu henüz gerekli değil. 2G düzenlemesi, aşı olmayan kişilerin kamusal yaşamdan dışlanması anlamına gelecek.

Saksonya
Saksonya 2G'yi opsiyonel bir model olarak sunmak istiyor. Bu opsiyon model, Devlet Şansölyesi tarafından da ilan edildiği gibi, organizatörlerin karar vermesi halinde, restoranlar, tesisler veya 5000 kişiye kadar olan etkinlikler için mümkün olmalıdır. Sorumlu Sosyal İşler Bakanı Petra Grimm-Benne'e (SPD) göre, yeni düzenleme önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek.

Saksonya-Anhalt
Salı gününden itibaren Saksonya-Anhalt'ta 2G opsiyon modeli yürürlükte. Mekan sahipleri, test yaptıranları, aşılı veya iyileşmiş insanları mekânlarına alıp almama konusunda kendileri karar verecek. Brandenburg ise G kuralı'nı da getirmeyi planlıyor. Organizatörler ve operatörler yalnızca aşılanmış, iyileşmiş ve 12 yaşına kadar olan çocuklara erişim izni verebilir.

Schleswig-Holstein
Schleswig-Holstein'da hükümet Çarşamba günü yeni bir korona yönetmeliği yayınladı. Bu yönetmelik, 20 Eylül'de yürürlüğe giriyor. Bu yönetmeliğe göre, insanların tam olarak
aşılanması, iyileşmesi veya test edilmesi gereken 3G kuralının geçerli olduğu yerlerde korona kısıtlamaları kaldırılacak. Gelecekte, maske gerekliliği yalnızca toplu taşıma veya marketlerde geçerli olacak. Vaka sayılarının artması durumunda, 3G için daha katı gereksinimler geçerli olacaktır.

Thüringen

Thüringen'de 19 Eylül Pazar gününden itibaren yeni bir korona yönetmeliği uygulanacak. Bununla birlikte, bir 3G düzenlemesi bazı alanlarda yürürlükte kalmaya devam edecek. Ancak, 2G düzenlemesi önümüzdeki Salı günü tekrardan tartışılacak. Thüringen Sağlık Bakanlığı sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamalarda: Eyalet hükümetinin, şu anda 2G modelinin tanıtımıyla ortaya çıkacak yasal soruları incelemeye devam ettiğini söyledi.

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT