Almanya'da 22 kişi gözaltına alındı

Almanya'da 22 kişi gözaltına alındı

Almanya'da iklim aktivistleri, Kuzey Ren-Vestfalya Garzweiler açık maden ocağına yönelik, köylerin kazılmasını protesto etti. Protestonun ardından 22 iklim aktivisti gözaltına alındı.

Aachen polisi, yargıcın 14 kişinin uzun süreli gözaltında tutulmasına karar verdiğini bildirdi. İklim aktivistleri, protestoların yanı sıra, kömür madenciliğini engellemek için ekskavatör ve iki istifleyici iş makinesine zarar verdiği iddia edildi.

Enerji şirketi RWE'nin sözcüsü yapılan protestoları kınadı. İklim aktivistleri'nin hayatlarını tehlikeye attığını öne sürdü. Sözcü, " Aktivistler, RWE'nin projelerini yanlış değerlendiriyor. Şirket, enerji santrallerinin ve açık maden ocaklarının kademeli olarak kapatılmasıyla birlikte kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Polise göre, iklim aktivistlerinden bazılarının parmak izlerini gizleyerek kimliklerinin belirlenmesini imkânsız hale getirdiğini bildirdi. Aktivistler bu nedenle uzun süre gözaltında tutuldu. İlk tutuklananlardan bazıları serbest bırakıldı. Bazı aktivistler kendilerini iş makinelerine bağlayarak zincirledi.

“Gegenangriff - für das gute Leben” topluluğu, maden ocağı tarafından tehdit edilen tüm köylerin korunmasını talep etti ve polisin aktivistlere yönelik tutumlarını "orantısız güç" olarak eleştirdi. Cumartesi akşamı Aachen’de dayanışma mitingleri düzenlendi. 

Aktivistlerden birisi sosyal medya hesabında, "Burada Garzweiler açık maden ocağı sınırını savunuyoruz" ifadelerine yer verdi. İklim aktivistleri, köylerin açık döküm linyit madenciliği ile planlı olarak yok edilmesini protesto etti.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT