Almanya Türklerinden Ankara'ya emeklilikte eşit vatandaşlık hatırlatması

Almanya Türklerinden Ankara'ya emeklilikte eşit vatandaşlık hatırlatması

Gazeteci ve yayıncı Mustafa Bozdurgut yurtdışı emeklililerin mağduriyetini gidermek üzere TBMM’ye sunulan Torba Kanun teklifini “yetersiz” olarak niteledi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ile bazı AK Parti’li milletvekillerinin imzasını taşıyan Torba Kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Torba Kanun teklifi değişik konuları içeriyor. Torba Yasa teklifinin yurtdışında yaşayan Türkleri ilgilendiren yanı, sadece kısa çalışma hakkını içermesiyle sınırlı.

Yayıncı-gazeteci Mustafa Bozdurgut

Konuya ilişkin Yeni Posta gazetesinde bir yazı kaleme alan deneyimli gazeteci Mustafa Bozdurgut, “Teklif ne yazık ki sorunları çözmüyor” dedi. Bozdurgut yazısında şu eleştirilere yer verdi:

“Torba yasada yer alan konular yurtdışı borçlanarak emekli olanların veya olacak olanların sorunlarını maalesef çözmüyor. Torba Yasa tasarısı yurtdışı emeklilerine ne yazık ki, başka bir şey vaat etmiyor!

Torba Yasa şayet bu haliyle meclisten onaylanarak geçecek olursa çok büyük eksiklikler içerecek.

Dağ fare doğuracak!..

Başta yurtdışında borçlanarak emekli olup, emekliliği iptal edilenlerin mağduriyeti devam edecek, sorunlar çözülmemiş olacak.

Tasarıda 'Tam gün çalışma hakkının' olmaması sorunu kanayan yara olarak başka bir bahara erteleyecek.

TAM GÜN ÇALIŞMA HAKKI TANINMALI

Torba Yasa’daki kısa çalışma hakkının kabul edilmesi kesinlikle yeterli değil. Almanya ve   Avrupa’da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu yaşamlarını ekonomik olarak zor idame   ettiriyorlar. Bu nedenle 'Kısa çalışma' (Mini job) yerine 'Tam gün çalışma' hakkının tanınması, düzenlemesi gerekir.

Yurtdışında borçlanarak emekli olanlara T.C. Anayasasının 'Eşit vatandaşlık' gereği 'Tam gün çalışma hakkının' verilmesi gerekir. Eşit vatandaşlık, T.C. Anayasasının başlangıcında 'Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanır' diyerek emrediliyor.

YURTDIŞINDA VE TÜRKİYE’DE YAŞAYANLAR EŞİT OLMALI

Bu nedenle yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’de yaşayan vatandaşlar gibi tam gün çalışma hakkına sahip olması anayasa gereğidir. Bu hak, hem mevcut durumun gereği, hem de anayasal zorunluluktur…

1 Ağustos 2019 tarihinde değiştirilen prim ödemelerinin yüksekliği bu haliyle gerçekçi değildir. Prim ödemeleri makûl, ödenebilir sınırlara çekilmelidir.

YURTDIŞINDA YAŞAYANLAR HAKLARINA SAHİP ÇIKMALI

TBMM’ne sunulan Torba Yasa teklifi Bütçe Plan Alt Komisyonu'nda ele alındıktan sonra, Üst Komisyonda görüşülecek. Karara bağlanan konular Meclise iletilecek. Meclise iletilen kanun teklifinin daha sonra değişmesi çok zor hale gelir.

O nedenle, yurtdışında borçlanarak emekli olanlar, daha sonra olmayı planlayanlar ve yurtdışı borçlanma mağdurları bir an önce sorunlarını komisyonlarla, siyasi partilerle sorunlarını yüz yüze görüşerek, maille, mektupla veya telefonla ısrarla iletmeliler.

Eşit vatandaşlığın gereğini yerine getirilmesini istemeliler.”

+49 - ULM

FOTO Kapak - Arnel Hasanovic on Unsplash

HABERE YORUM KAT
4 Yorum