Almanya-Türkiye kıyaslaması: Çocuk teşviki için ne kadar yardım yapılıyor ?

Almanya-Türkiye kıyaslaması: Çocuk teşviki için ne kadar yardım yapılıyor ?

Avrupa ve Türkiye'de çocuk teşviki için ne kadar yardım yapılıyor, hangi destekler veriliyor?

Türkiye'de hükümet gençlerin daha erken evlenmesini ve en az üç çocuk yapmasını istiyor.

Muhalefet partileri ise Türkiye'deki ekonomik durum bir yana devlet desteklerinin böyle bir aile planlaması için yeterli olmadığını düşünüyor.

Türkiye'de çocuk teşviki için devlet tarafından bazı destekler ailelerin hizmetine sunuluyor.

Türkiye'de verilen destekler ile birlikte bazı Avrupa ülkelerinde bu konuda durumun ne olduğu merak konusu.

Euronews Türkçe'den Sertaç Aktan'ın haberine göre, ideal destek ve yardımların neler olabileceğine dair fikir edinmek için Avrupa ülkelerine baktık. Birçok AB ülkesinde aileler teşvik edilirken doğum sonrası, okul öncesi ve okul çağında hem ebeveynlere hem de çocuklara önemli destekler veriliyor.

Ülkelere geçmeden önce belirtilmesi gereken önemli nokta ise bu yardımları alma noktasına çok sayıda değişkenin söz konusu olduğu. Bazı ülkelerde genel olan bu destekler bazı ülkelerde kişinin veya çiftin toplam gelirine göre değişiyor. Bazı ülkelerde çocuk sayısına ve yaşlarına göre değişirken bazı ülkelerde de yardımlar otomatik değil. Gerekli resmi başvurular yapılmadığı ve süreçler takip edilmediği zaman alınamıyor. Kimi zaman da yardım parası almak için o ülkede vergi ödenmiş olması gerekiyor.

Son birkaç yıldır yürürlükte olan çocuk parası uygulaması, genç nüfusu çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için hayata geçirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2015’ten sonra dünyaya gelen her çocuk için ödenen çocuk parası, tek seferlik bir ödeme olarak yapılıyor. Bu tarihten önce doğanlar için herhangi bir ödeme yok.

Dolayısıyla aylık olarak verilen bir yardım yok. Doğan her çocuk için yalnızca bir defa bu ödemelerden yararlanılabiliyor.

Çocuk parası uygulamasından faydalanabilmek için anne veya babadan en az bir tanesinin Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı bir vatandaş olması gerekiyor. Örneğin Avrupa'da neredeyse hiçbir ülkede bu tür şart yok. İki ebeveyn de yabancı olsa bile ülke sınırları içerisinde doğan her çocuk kapsam içinde tutuluyor.

Buna ek olarak çocuk parası alma şartlarından bir tanesi de anne ya da babadan en az birinin SGK kapsamında sigorta güvencesi altında olup en azından dört aylık, yani toplamda 120 günlük sigorta primlerinin ödenmiş olması.

Tüm şartların karşılanması halinde ailedeki çocuk sayısına göre farklı tutarlarda yardım parası ödeniyor. birinci çocuk için 300 Lira, (30 euro ) ikinci çocuk için 400 Lira (40 euro), üçüncü çocuk için ise 600 Lira (60 euro) tutarında ödeme gerçekleştiriliyor. (23 Haziran 2021 euro kuru ile)

Avrupa’da en çok çocuk parası ödeyen ülkelerin başında Almanya geliyor.

İlk iki çocuk için aylık 219 euro, üçüncü çocuk için 225 euro, dördüncü ve her ilave çocuk için 250 Euro yardım yapılıyor.

Belirli koşullar altında, ebeveynlere vergiden muaf bir çocuk yardımı da verilebiliyor. 2021 itibariyle bu yardım, evli bir çift için çocuk başına bir kereliğine 5 bin 460 euro veya bekar bir ebeveyn için bir kereliğine 4 bin 95 euro olarak belirlendi.

Ebeveynler ayrıca çocuk bakımı (yılda 4 bin euro'ya kadar) ve okul ücretleri (yılda 5 bin euro'ya kadar) için yaptıkları harcamaları vergiden düşebiliyor.

Bazı ebeveynler, çocuk parasının yanı sıra, 25 yaşından küçük, hala onların evinde yaşayan ve evli olmayan her çocuk için ayda 205 euro'ya kadar ek çocuk yardımı alabiliyor.

Alman devleti birden fazla çocuğu olanlar için 'Aile kasası' denilen bir hesap da açarak verilen yardımları buraya aktarıyor. Almanya'da çocuklar ve gençler için eğitim ve sağlık hizmetleri de ücretsiz.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

HABERE YORUM KAT