''Almanya, sınırlarını gerekirse silah zoruyla da korumalı''

''Almanya, sınırlarını gerekirse silah zoruyla da korumalı''

"Afgan sığınmacılar sınırdan gönderilmeli"

Deutsche Welle (DW), Almanya'da 26 Eylül'de düzenlenecek Federal Meclis seçimlerine geri sayılırken hükümet kurması olası partilerin başbakan, diğer partilerin liste başı adaylarıyla vaatlerini ve parti programlarını konuşuyor. Bu bağlamda sağ popülist, göç ve İslam karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin, iki liste başı adayından biri olan Tino Chrupalla, DW'nin konuğu oldu.

Chrupalla'ya ilk olarak siyasi partiler yelpazesinin neresinde durdukları soruldu. Bu yelpazede en sağdaki parti olacaklarına vurgu yapan Chrupalla, aynı zamanda parlamentodaki en güçlü muhalefet partisi olmayı hedeflediklerini de belirtti.

Öte yandan yakın geçmişe kadar bazı parti üyelerinin veya partideki bazı akımların aşırı sağcı olarak nitelenmesi ve hatta Anayasayı Koruma teşkilatı (BfV) tarafından "şüpheli" ibaresi ile takibi tartışması nedeniyle, Chrupalla'ya böylesi kişilerin partide yeri olup olmadığı da soruldu. Chrupalla, sağcılar konusunda da kırmızı çizgilerinin anayasa olduğunu söyleyerek, "Anasaya ile sorunu olanının AfD'de yeri yoktur" ifadesini kullandı.

Mültecilere karşı sınırlar korunmalı

AfD lideri Chrupalla'ya partisinin aktüel Afganistan meselesi nedeniyle mülteci politikası da soruldu. Chrupalla Almanya'nın kapılarını sığınmacılara açamayacağını, sadece Alman kurumları için çalışmış olma kriterinin de Almanya'ya kabul edilmek için yeterli olmaması gerektiğini savundu. Bununla ilgili olarak, "Tam olarak ne yaptığına bakmak lazım" diyen Chrupalla'ya göre örneğin Alman Ordusu için çevirmenlik yapmış bir Afgana sığınma hakkı tanınmalı. Alman vakıfları veya sivil toplum örgütleri için çalışmış olanlar konusunda ise çok daha detaylı bir denetim talep eden Chrupalla, "çalışmış" sözcüğü ile kastedilenin ne olduğunun detaylıca incelenmesi gerektiğini belirtti. 

Göç ve İslam karşıtı Almanya İçin Alternatif partisi, genel olarak Afganistan veya başka ülkelerden sığınmacı alınmasını reddediyor. Afganistan örneğine bakıldığında da Chrupalla, söz konusu söyleşide topraklarını terkeden Afganlara komşu ülkelerde yardım etmenin hem daha kolay hem de daha ucuz olacağını görüşünü savundu.

Havayolu ile ya da karadan gelen Afgan sığınmacıların başvurusuna nasıl baktığı sorulan Chrupalla, "Sınırdan geri çevrilmeliler" yanıtını verdi. "Almanya'nın sınırlarını korumakla görevli güvenlik güçleri olduğunu" dile getiren Chrupalla, olası bir göçmen akını ile karşı karşıya kalınması halinde sınır güvenlik güçlerinin, bunu gerekirse silah kullanarak yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtti. Devletlerin sınırını korumakla yükümlü olduğunu kaydeden Chrupalla, bir soru üzerine, "Elbette kadın ve çocuklara ateş edilmez" dedi.

Haberin tamamını DW Türkçe'den okuyabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT