Almanya Rus gazına alternatif için Katar'ın kapısını çaldı

Almanya Rus gazına alternatif için Katar'ın kapısını çaldı

Almanya Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için Katar ile uzun vadeli gaz nakli konusunu görüşüyor.

Almanya hükümeti Rusya gazına olan bağımlılığı azaltmak için Katar'la görüşmeler yürütüyor. Almanya'dan taraflar arası uzlaşmaya varıldığı ifade edilirken Katar'dan bunu teyit eden bir açıklama yapılmadı. 

Reuters haber ajansı, iki ülke yetkilileri arasında dün yapılan görüşmeye ilişkin detayları yayınladı. Habere göre, taraflar uzun vadeli bir enerji ortaklığı için müzakereler yürütüyor. 

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile Katar Emiri Temim bin Hamed es Sani arasında Doha'da yapılan görüşmede, halihazırda Katar'dan sıvılaştırılmış gaz (LNG) temin etmeyen Berlin yönetiminin Katar'la olası ticari talepleri değerlendirildi. Almanya kısa süre önce iki LNG terminali inşa etme planlarını açıklamıştı. 

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, taraflar arasında bir uzlaşmanın sağlandığını ifade etti. Açıklamada, görüşmelerin şirketler arasında sözleşme imzalama safhasına ulaştığı aktarıldı. 

Katar Emirliği'nden yapılan açıklamada, Katar'la Almanya arasında yıllardır gaz tedariki üzerine görüşmeler yapıldığı ancak bu zamana dek somut bir adım atılmadığı da ifade edildi. Katar devletine ait petrol ve gaz şirketi QatarEnergy ise yaptığı açıklamada, her iki ülkeden şirketlerin "uzun vadeli LNG arzı konusunda yeniden görüşmelere başlayacakları ve ilerleme kaydedecekleri" ifade edildi.

HABERE YORUM KAT