Almanya okullarda maskeyi tartışıyor

Almanya okullarda maskeyi tartışıyor

Son günlerde Alman tıp dünyası okullardaki maske kuralını tartışıyor

Artan enfeksiyon sayısı göz önüne alındığında okullarda maske zorunluluğunun kaldırılması pek mümkün görünmüyor. Pediatristler meslek derneği başkanı Thomas Fischbach, yürürlükten kaldırılması lehinde açıklamalarda bulundu.

Fischbach, "Okullarda maske zorunluluğunun genel olarak devam etmesinin uygun olmadığını düşünüyorum" dedi. Alman Tabibler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt da benzer bir açıklama yaptı. Ancak virolog Melanie Brinkmann gibi uzmanlar da buna karşı uyardı.

Enfeksiyon sayısındaki bir haftalık düşüş sona ermiş görünüyor. Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre, iki hafta önce 60.6 olan indisans oranının şimdiki değeri 64.4 oldu.

Çocuk Doktorları ve Ergenler Derneği'nden Fischbach, çocukların yetişkinlere göre enfeksiyona maruz kalmalarının daha az görüldüğü için ilkokul öğrencilerinin sınıfta maske takmaya devam etmeleri için hiçbir neden görmediğini söyledi. Yine Fischbach maske takmayı reddedenler için de çocukların buna zorlanmasının anlamsız olduğunu belirtti.

Tıp Başkanı Reinhardt yaptığı açıklamada çocukların ve ergenlerin sınıfta saatlerce maske takmasının kesinlikle uygun olmadığını ve yetişkinler ise akşamları bara maskesiz girilebileceğini söyledi.

Alman Tabibler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt'ın aksine Alman Öğretmenler Derneği konuya şüpheyle yaklaşıyor. RKI verilerine göre, koronavirüs özellikle okul öncesi çağındaki çocuklarda ve 19 yaşına kadar olan ergenlerde şiddetli.

Covid-19'un çocuklar için bir riski olup olmadığı sorusu uzun süredir tartışılıyor. Okullarda daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektiğini savunanlar, çocukların da ciddi şekilde hastalanabileceğini söylüyor ve olası uzun vadeli sonuçlara ("Uzun Covid") işaret ediyor.

Öte yandan çocuk doktorları, eylül başında açık bir mektupta daha az katı tedbirlerin alınması çağrısını yapmıştı. Mektubta çocukların ve gençlerin  nadiren ciddi şekilde hasta oldukları ve genellikle çabuk iyileştikleri konusunda bilimsel bir fikir birliği olduğu konusuna vurgu yapıldı.

Braunschweig Helmholtz Enfeksiyon Araştırma Merkezi'nden virolog Melanie Brinkmann, okullarda maske zorunluluğunun kaldırılmasının erken olduğuna inanıyor. “Bilimsel olarak yararlı olduğu kanıtlanmış ve neredeyse hiçbir maliyeti olmayan bir şeyden kurtulmak istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz. Tek soru akıllıca olup olmadığıdır ”dedi.

Artı49 Haber Merkezi

 

HABERE YORUM KAT