Almanya nereye bakacak? Sinti ve Roma Konseyi’nden polise “aşırı sağ” suçlaması

Almanya nereye bakacak? Sinti ve Roma Konseyi’nden polise “aşırı sağ” suçlaması

Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in teşkilattaki ırkçılığın araştırılmasına karşı çıkmasına işaret eden Alman Sinti ve Roma Merkez Konseyi, ayrıntılı bir inceleme çağrısında ısrarcı.

Alman polis teşkilatındaki aşırı sağcı WhatsApp gruplarının ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. Alman Sinti ve Roma Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose, polis teşkilatındaki aşırı sağ yapılanmalarla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapılmasını istedi. Başkan Romani Rose Schwäbische Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada poliste, özel birimlerde ve istihbaratta aşırı sağ tehlikesinin endişe verici olduğunu kaydetti.

“Anlaşılan geçmişte de sık sık yaptığımız gibi Almanya hakkında olumsuz imaj  oluşmaması için başka tarafa bakmalıyız” diyen Rose, güvenlik makamlarında aşırı sağcı eğilimlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını istedi.

Öte yandan Başkan Rose, bir Roman ailesine yönelik kundaklama saldırısıyla ilgili Ulm davası hakkında da görüş belirtti. Rose, “Mahkemenin ve soruşturma makamlarının antiziganizm (Sinti-Roma karşıtlığı) karşıtlığı ile ciddi şekilde ilgilenmiş olmalarına sevindim. Şimdiye kadar, kökeni Alman tarihinin derinliklerinde olan antiziganizmle ilgili olarak toplumumuzda neredeyse hiç sorumluluk duygusu gelişmemişti” dedi.

Ulm’da görülen davada, beş genç Erbach’ta  Roman bir ailenin içinde yaşadığı karavanı kundaklama girişimi ile yargılanıyorlar. Olay anında dokuz aylık oğluyla birlikte uyuyan  kadının bulunduğu karavana gençler yanan meşale fırlattılar. Ancak meşale karavana isabet etmeyince mutlak facianın eşiğinden dönülmüş oldu.

+49 - RAVENSBURG

FOTO:  Gregor Fischer / DPA

HABERE YORUM KAT