Almanya merkezli firma haberi verdi… Kanser aşısı geliyor!

Almanya merkezli firma haberi verdi… Kanser aşısı geliyor!

Kanser aşısını Covid-19 aşısına dönüştürerek salgın döneminde acil kullanım yetkisi alan ilk aşıyı üreten Prof. Dr. Uğur Şahin ile Prof. Dr. Özlem Türeci kanser aşısında önemli başarı elde etti.

BioNTech’in mRNA teknolojisini kullandığı kanser aşısı, pankreas tümörleri ameliyatla çıkarılan ve arından kemoterapi gören 16 deneğe bu müdahalelerden 2.5 ay sonra tümörlerinin genetik özelliklerine özel olarak uyarlanmış etken maddesi verildi. 16 pankreas hastası denekten 8'inde tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi. Bu kişilerde 18 ay sonraki taramalarda da kanser saptanmadı.

Çalışmayı yöneten Vinod Balachandran, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinden gelen antijenleri tanıyabildiğini, T hücrelerini bu antijenleri tanımaya yönelik eğitmek için mRNA'yı kullanabileceklerini söyledi. Balachandran, artık tedaviyi uygulayan kişinin de deney ve kontrol grubundakilere deneysel ilaç mı yoksa plasebo mu verdiğini bilmediği çift kör deneyine geçebileceklerini belirtti.

Pankreas kanserinin en ölümcül tümör türlerinden olduğunu, çünkü immünoterapi dahil neredeyse hiçbir tedavinin işe yaramadığını belirten Balachandran, araştırmalarının pankreas kanserinin çok az mutasyona uğradığı, bunun bağışıklık sisteminin bu kanser hücrelerini tanımasını zorlaştırdığını varsayımından hareket ettiğini aktardı.

Fotoğraf: Mufid Majnun - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT