Almanya Hıristiyan demokrat başbakana hazırlanıyor: Merkel'den görevi Laschet devralacak gibi

Almanya Hıristiyan demokrat başbakana hazırlanıyor: Merkel'den görevi Laschet devralacak gibi

Genel seçimlere bir yıl var, ama iki şey şimdiden sabitlenmiş görünüyor: Angela Merkel başbakanlığı bırakıyor ve yerine büyük ihtimalle Armin Laschet geliyor. Sadece koalisyon hükümetinin hangi partilerden oluşacağı bilinmiyor.

Federal Almanya'da, önümüzdeki yıl hükümetin büyük ortağının hangi parti olacağı konusunda bir soru işareti yok. Angela Merkel'den sonra da Hıristiyan demokratların (CDU ve CSU) tekrar başbakanlık sorumluluğunu alacağı kesin. Bu isim de büyük bir ihtimalle halen ülkenin en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da başbakanlık yapan Armin Laschet olacak. 

annalena-baerbock-robert-habeck-urn-newsml-dpa-com-20090101-200830-99-360989-large-4-3-5.jpg

Birlik'90 / Yeşiller Partisi’nin eş genel başkanları Robert Habeck ve Annalena Baerbock 

Ama yeni hükümeti tek bir partinin kurması mümkün görülmediğinden, hesaplar koalisyon olasılıkları üzerinden yapılıyor. Bu konuda da CDU/CSU'ya büyük şans veriliyor. Sadece SPD'nin ve Yeşiller'in art arda birer sürpriz çıkış yaparlarsa Sol Parti ile birlikte, kimi çevrelerde “sol koalisyon” diye geçen bir hükümet kurma ihtimali var. Ancak pek mümkün görülmüyor. Hıristiyan demokratların Yeşiller, SPD ve hatta FDP ile yeni kombinasyonlar oluşturabileceği şimdiden ortaya çıkmış durumda.

YENİ ANKETLER: SPD TOPARLANAMIYOR

Yeni yapılan kamuoyu araştırmaları gelişmelerin bu doğrultuda ilerlediğini gösteriyor. Bugün seçim olsa hükümetin yine Hıristiyan demokratların başkanlığında  oluşacağı kesinlik kazandı. 

DPA'nın bir haberine göre, Bild gazetesi için Kantar kamuoyu araştırmaları kurumunca hazırlanan bir anketin sonucu, CDU/CSU'nun sandıktan yine büyük farkla önde çıkacağını gösterdi. Buna göre CDU/CSU oyların yüzde 36'sını alabilecek durumdayken, onu Yeşiller yüzde 18 ile izliyor. Bu da Yeşiller Partisi'nin Almanya'nın ikinci en büyük partisi olacağını gösteriyor. 

Böylece son birkaç haftadır anketlerde birkaç puan kazanan SPD'nin yine puan kaybettiği gözleniyor. SPD, bugün seçim olsa sandıktan yüzde 16 ile çıkabilecek ve ancak üçüncü sırayı alabilecek. 

Söz konusu araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka sonuç, aşırı sağcı AfD'nin tekrar itibar kazanmaya başlaması oldu. AfD bugün yapılacak bir seçimde oyların yüzde 11'ini alabilecek güçte. Sol Parti yüzde 8'de kalırken, liberal FDP'nin yüzde 6 civarında bir destek alabileceği saptandı. 

+49-BERLİN

FOTOĞRAFLAR: DPA

HABERE YORUM KAT