Almanya hiç öyle sessiz değil: Krize karşı gösterilerin ardı arkası kesilmiyor
Aralarında Birleşik Hizmetliler Sendikası (ver.di) , Sol Parti, barış girişimleri, Lilo Hermann Kültür Merkezi, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) ve çevreci örgütler de olmak üzere 30 kuruluşun çağrısını yaptığı Stuttgart mitingi, hafta sonunda Marienplatz alanında başladı. Miting alanında ver.di Stuttgart Teşkilatı adına Ariane Raad bir konuşma yaptı.
KADIN EMEKÇİLER İKİ KAT MAĞDUR
Ariane Raad şunları söyledi:
“Korona salgını başta emekçiler olmak üzere herkesi etkiledi. Sosyal temasları azaltmak zorunda kaldık. Sağlık emekçileri durmaksızın çalıştı. Kısa süreli çalışmalara geçildi ve biz kadınların sırtına binen yükler çoğaldı. Virüsün adı korona, krizin adı ise sistem! Şirketleri kurtarmayı kendine iş edinmiş federal hükümetin bu tutumu kabul edilemez. Bir virüs ile çöken sağlık sistemindeki özelleştirmeler iptal edilsin. Adil ve dayanışmacı bir geleceği kurmak için mücadele etmekten başka şansımız kalmadı. Sendikalar ve demokratik kurumlarda haklarımız için birleşelim.”
ÇEVRE VE İKLİM İÇİN GENÇLERE KULAK VERİN
Çevre aktivistleri adına konuşma yapan genç Lucia Parbel ise “İklim krizine normal bir kriz olarak değil yaşamsal bir sorun olarak bakılmalı. Bu yüzden iklim adaleti için mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz. Gençlere kulak verelim” diye konuştu.
Mitinge katılan binden fazla gösterici şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca Almanca yapılan konuşmaların yanı sıra sık sık sloganlar haykırıldı.
Kapanması söz konusu olan Kaufhof mağazası önüne gelince de, bir “ara miting” yapıldı. İşyeri işçi temsilcisi başkanı Dorit Schnuchel, “Uzun yıllar burada çalıştık. Şimdi bir anda verilmek istenen çıkışlar söz konusu. Bizler işimiz ve geleceğimiz için sendikamızla birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Bir grup genç bir yanda bir mağazanın bütün camlarını “İşten atmalara hayır” afişleriyle donatırken, bir başka grup genç ise bir mağazanın üstünden aşağıya kocaman bir afiş sarkıtarak alkışlar aldılar.
KRİZİN YÜKÜNÜ ZENGİNLER ÖDESİN
Yürüyüş kolu devam ederken bu kez Alman imparatoru 1.Kaiser Wilhelm’in at üzerindeki anıtı kadınlar tarafında taleplerini dile getiren afişlerle kapatıldı.
“Milyarderler-milyonerlerin ve biz emekçilerin çıkarlarının ortak olduğu kocaman bir yalandır“ diyen diyen yürüyüş sözcüsü, “Krizin yükünü zenginler ödesin. Çünkü onlar yıllar boyu özelleştirmelerden, sosyal hak gasplarından, düşük ücretlerden ve adil olmayan vergi sisteminden milyarları götürdüler. Zenginlerin ceplerini dolduran bir programa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dediler.
Yürüyüş bitiş alanında yapılan konuşma ve sunulan bir kültürel program ile sona erdi.
ALİ ÇARMAN – STUTTGART