Almanya: Fransa ile birlikte AB’yi küresel güç yapmak için özel sorumluluğumuz var

Almanya: Fransa ile birlikte AB’yi küresel güç yapmak için özel sorumluluğumuz var

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin ve Paris’in AB’yi daha kuvvetli bir küresel güç haline getirme konusunda “özel sorumluluğu” olduğunu söyledi.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan Alman Bakan, “Avrupa’nın kalbindeki iki dost ülke, birlikte hareket etme kapasitesine sahip, geleceğe doğru adımlar atacak AB’de birlikteliğinin sağlanması için özel sorumluluğu var” dedi.

Almanya’nın dönem başkanlığını yarından itibaren 6 ay süreyle üstlenecek Fransa’nın “AB’nin daha egemen güç olma” stratejisine tam destek verdiğini kaydeden Baerbock, “Fransız dostlarımız, dönem başkanlığı boyunca ilk günden son güne kadar iklim kriziyle mücadelede, dijitalleşmede ve daha egemen bir Avrupa için sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmaya zemin hazırlamak için bizim vereceğimiz tam desteğe güvenebilir.” dedi.

Alman Bakan, Fransa’nın dönem başkanlığının iki ülkenin ortak hedeflerine ulaşılması konusunda önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Fransa’nın dönem başkanlığı, Avrupa'yı daha fazla güçlendirmek ve yarının zorluklarına ayak uydurmaya uygun hale getirmek için birlikte değerlendirmek istediğimiz önemli bir fırsat oluşturuyor.” dedi.

Fransa AB'nin, Almanya G7'nin dönem başkanı olacak

Fransa, 1 Ocak’ta AB dönem başkanlığını üstlenirken, Almanya haziran ayında G7 dönem başkanlığını devralacak.

Fransa, dönem başkanlığı boyunca kalkınma ve istihdamı güçlendirmek için yatırım harcamalarının artırılmasını ve gerekirse AB mali politikalarında reforma gidilmesini savunuyor.

Fransa ayrıca, Google, Facebook, Apple gibi dijital şirketlerin AB içindeki faaliyetlerinin daha iyi düzenlenmesini, asgari ücret fiyatlarında ortak politikalara gidilmesini ve küresel ısınmayla mücadele için AB Komisyonu’nun hazırladığı ‘’karbon vergisinin’’ geciktirilmeden yürürlüğe sokulmasını istiyor.

KAYNAK: EURONEWS

HABERE YORUM KAT