Almanya: En büyük Türk nüfusun yaşadığı eyalette koronavirüs alarmı

Almanya: En büyük Türk nüfusun yaşadığı eyalette koronavirüs alarmı

Koronavirüsü denetim altına aldığı bildirilen Almanya'da bir et fabrikasında patlak veren salgın, en büyük eyaleti karıştı. Sert önlemler gerektiren yeni vakanın kaynağında üretim koşullarının kötülüğü yatıyor. Gastronomi yeniden şokta.

Federal Almanya'nın en büyük ve yaklaşık 1 milyonla en çok Türk nüfusun yaşadığı eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da koronavirüs nedeniyle tekrar bölgesel bir karantina düzenine geçiş yapılacağı bildirildi. Gütersloh ilçesi çevresinde et üretimi yapılan dev bir mezbahada bir süre önce koronavirüs saptanmıştı. Vaka sayısındaki artış frenlenemeyince, eyalet hükümeti Gütersloh ilçesi ve çevresinde yeniden sert önlemler almaya mecbur kaldı. 

Eyalet Başbakanı Armin Laschet, kamuya açık alanlarda yeniden kısıtlamalara gideleceğini bildirdi. Laschet, amaçlarının, yeniden normalleşmeye dönmek olduğunu kaydetti. Önlemlerin ilk aşamada 30 Haziran'a dek yürürlükte olacağı bildirildi. Korona vakalarının ortaya çıkması ile okul ve yuvalar önceden kapatılmıştı.

Söz konusu et fabrikasında işçilerin gerekirse zorla karantinada tutulacağını belirten Laschet, polisten yardım alınacağını vurguladı. Fabrikada özellikle Doğu Avrupa kökenli işçilerin çalıştığı biliniyor. Polis memurlarının yanı sıra, Rumen, Polonyalı ve Bulgar işçilerle iletişimi sağlayan tercümanların da karantina koşullarını denetleyecekleri açıklandı. 

SALGIN BİR TÜRLÜ ENGELLENEMİYOR 

Gütersloh ilçesine yakın Rheda-Wiedenbrück'te Tönnies Holding'e ait dev mezbahanın bulunduğu bölgede, yoğun bir denetim kampanyası açılmıştı. Gütersloh Kriz Yönetimi Başkanı Thomas Kuhlbusch, yaptığı açıklamada, mezbahada çalışan bin 553 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamıştı. 

Bu  arada, DW Türkçe'ye göre, Gütersloh Kaymakamı Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Sven-Georg Adenauer de mezbahada çalışanların kaldıkları yerlere yapılan ziyaretlerde mobil ekiplerin, çalışanların yakınlarında da virüs tespit ettiklerini bildirmişti. Adenauer, virüsün Tönnies çalışanları ve yakınlarından topluma yayılmasının engellenmesi için sert önlemlerin gerekli olduğunu ifade etmişti. 

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Robert Koch Enstitüsü'nden uzmanların ve bilim insanlarının bölgede görevde olduğunu, tavsiyelerinin değerlendirildiğini ve ek önlemler alındığını duyurmuştu.

KISITLAMALARLA YAŞANACAK 

Öte yandan, Reuters'in bir haberinde de Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) uyarılarına yer verildi. RKI, salgının bir süre daha halkın gündeminde kalacağına dikkat çekerek, “Kısıtlamalarla yaşamak gerekiyor” uyarısında bulundu.  

Eyalet Başbakanı Armin Laschet, Gütersloh çevresinde temas sınırlamalarının mart ayındaki gibi uygulanacağını, kamuya açık alanlarda mangal partisi yapılamayacağını, bar ve benzeri gastronomi işletmelerinin kapalı kalacağını bildirdi. Güterloh ve çevresinde, bu olayla birlikte Kuzey Ren Vestfalya ve Almanya'da şimdiye kadarki en büyük münferit salgın vakasının ortaya çıktığını, bunun ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan Laschet, seyahate kısıtlama getirilmediğini, insanların tatile çıkabileceklerini belirtti. 

+49 – FRANKFURT


Foto: Olaf Kosinsky / commonswitimedia.org

HABERE YORUM KAT