Almanya dünyada en fazla milyonere sahip üçüncü ülke oldu

Almanya dünyada en fazla milyonere sahip üçüncü ülke oldu
Capgemini raporuna göre Almanya, 1,78 milyon dolar milyoneriyle dünyanın en fazla milyonere sahip üçüncü ülkesi oldu. Küresel özel servet ise 98,3 trilyon dolarla rekor seviyeye çıktı.

Küresel piyasalardaki yükseliş, dolar milyoneri sayısında tarihi bir artışa yol açtı. Danışmanlık şirketi Capgemini’nin yayımladığı “World Wealth Report” verilerine göre, dünya genelinde yatırım yapılabilir serveti en az 1 milyon dolar olan kişi sayısı 2025 itibarıyla 25,3 milyona ulaştı. Bu rakamın bir önceki yıla göre yaklaşık 2 milyon kişi arttığı belirtildi.

Almanya ise dünyanın en fazla milyonere sahip ülkeleri arasında üçüncü sıradaki yerini korudu. Rapora göre ülkede yüksek servet sahibi bireylerin sayısı bir yıl içinde yüzde 11,1 artarak 1,78 milyona çıktı. Aynı dönemde bu grubun toplam serveti de yüzde 12,7 yükselerek 7,1 trilyon doları aştı. Uzmanlar, artışta enflasyondaki gerilemenin de etkili olduğuna dikkat çekiyor.

ABD ilk sıradaki yerini korudu

Milyoner sayısında en büyük artış yine ABD’de görüldü. Ülkede yaklaşık 736 bin yeni dolar milyoneri ortaya çıkarken, toplam sayı 8,7 milyona yükseldi. Böylece ABD açık ara farkla listenin zirvesindeki yerini sürdürdü.

Japonya ikinci sırada yer aldı. Ülkede milyonerlere 436 bin kişi daha eklenirken, Çin’de ise 154 bin yeni dolar milyoneri kaydedildi. Çin, listede dördüncü sırada bulunuyor.

Rapora göre ABD, Japonya, Almanya ve Çin birlikte dünya genelindeki tüm dolar milyonerlerinin yüzde 65,7’sini oluşturuyor.

Servet artışı rekor kırdı

Capgemini verileri, küresel ölçekte servet büyümesinin son yılların en yüksek seviyesine çıktığını da ortaya koydu. Dünya genelindeki toplam özel servetin bir yıl içinde yüzde 8,7 artarak 98,3 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu seviyenin şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

Özellikle yatırım yapılabilir varlığı 30 milyon doların üzerinde olan ultra zenginler grubunda büyümenin daha hızlı gerçekleştiği kaydedildi. Bu kesimdeki artış oranı küresel ölçekte yüzde 9,4 olarak hesaplandı.

Hangi varlıklar hesaba katıldı?

1997’den bu yana her yıl hazırlanan “World Wealth Report” çalışmasında hisse senetleri, tahviller, nakit varlıklar, özel sermaye yatırımları ve kişisel kullanım dışında kalan gayrimenkuller dikkate alınıyor. Sanat koleksiyonları ile otomobil ve mücevher gibi kullanım amaçlı değerli eşyalar ise hesaplamaya dahil edilmiyor.

Araştırmanın, 27 farklı pazarda yaşayan 6 bin 510 varlıklı bireyin yanı sıra varlık yönetimi sektöründen yöneticiler ve müşteri danışmanlarının katıldığı anketlere dayandığı aktarıldı.