Almanya Dışişleri Bakanı’ndan Rusya’ya çok sert sözler: Alçakça

Almanya Dışişleri Bakanı’ndan Rusya’ya çok sert sözler: Alçakça

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Baerbock, Rusya seçimine itiraz ederek “alçakça” ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı için geldiği Brüksel'de gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'da yapılan seçimlerin düzenleniş şeklini de eleştiren Baerbock, bunun oylama yapılmayan bir seçim olduğunu öne sürdü.

Seçim sürecinin sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendi halkına karşı "alçakça davranışını" göstermekle kalmadığını, aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) bildirisini de ihlal ettiğini savunan Baerbock, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ukrayna'nın bazı bölgelerinde, Moldova'nın bazı bölgelerinde ve Gürcistan'ın bazı bölgelerinde sözde seçimlerin düzenlenmesi, uluslararası hukuka aykırıdır. Bu nedenle, bu hafta sonu çok sayıda Rus'un Rusya Devlet Başkanı ile aynı görüşte olmadıklarını açıkça ortaya koyması daha da dikkati çekicidir. Askerlerin eşlik etmesine rağmen oy verme merkezine gitmeleri saygıdeğer."

UKRAYNA'YA DESTEK

Baerbock, kendilerini Putin'in Rusya'sından daha iyi korumak ve Ukrayna'nın yanında sağlam şekilde durmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini belirtti.

Alman Bakan, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendisini savunabilmesini sağlamak üzere 5 milyar avro daha yardımda bulunacaklarını anımsattı.

Baerbock, Başbakan Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk'un Berlin'deki Weimar Üçgeni toplantısında (Avrupa'da) dondurulan Rus mal varlıklarından sağlanan gelirin Ukrayna'nın kendisini savunabilmesi için de kullanılması gerektiğini ifade ettiklerini hatırlattı.

Rusya'nın, Rus askerlerinin emriyle işlenen hedefli savaş suçları hakkındaki BM'nin son raporunun özellikle de şu anda Ukrayna'yı desteklemekten bıktığını söyleyenler için göz atılmaya değer olduğunu düşündüğünü belirten Baerbock, "Bu rapor, tam bir korku kitabı gibi okunuyor. Bana göre bu raporu okuyan herkes, bir daha asla çatışmanın dondurulması gerektiğinden bahsetmeyecektir çünkü rapor, her gün ve özellikle de her gece Rus şiddeti altında yaşamak zorunda kalan tüm insanlar için dondurmanın ne anlama geldiğini açıkça ortaya koyuyor." görüşünü paylaştı.

Baerbock, Ukrayna ve doğusundaki yüz binlerce insanın kendilerine ihtiyaç duydukları sürece yanlarında olacaklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT