Almanya da var: Yapay zekâ için küresel ittifak

Almanya da var: Yapay zekâ için küresel ittifak

Almanya’nın da aralarında olduğu 14 ülke ve Avrupa Birliği, yapay zekânın geliştirilmesi ve kullanımı konusunda ortak kurallar belirlemek üzere bir küresel ittifak oluşturdu.

Aralarında Federal Almanya’nın da aralarında olduğu 14 ülke ve Avrupa Birliği, yapay zekânın geliştirilmesi ve kullanımı konusunda ortak kurallar belirlemek üzere küresel bir ittifak oluşturdu. Deutsche Welle Türkçe’ye göre, “Yapay Zekâda Küresel Ortaklık” (GPAI) adlı ittifaktan yapılan açıklamada, “Kurucu üyeler olarak yapay zekânın insan haklarıyla, temel özgürlük haklarıyla ve ortak demokratik değerlerimizle uyumlu ve insan merkezli biçimde geliştirilmesi ve kullanılması için çaba göstereceğiz” denildi.

Otoriter devletlerin yapay zekâyı, izleme ve gözetleme faaliyetleri amacıyla kullanmasından endişe duyuluyor. GPAI araştırma, siyaset, ekonomi ve sivil toplum alanlarından uzmanları konuyla ilgili öneriler sunmak üzere bir araya getirecek.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yapay zekânın tüm insanların yararına olacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini belirterek “Yapay zekâ, pandemi ve iklim değişikliği gibi birçok küresel sorunun çözümüne katkı sağlayabilir” dedi.

GPAI'nin kurucu üyeleri Almanya, Avustralya, Fransa, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Yeni Zelanda, Kanada, Güney Kore, Singapur, Slovenya, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği.

+49 – BERLİN

FOTO: Franck V. on Unsplash

HABERE YORUM KAT
1 Yorum