Almanya da hareketlendi: “Black Lives Matter” gösterilerinde olaylar

Almanya da hareketlendi: “Black Lives Matter” gösterilerinde olaylar

Almanya’da ırkçılığa karşı ve “Black Lives Matter” protestoları ile dayanışmak için gerçekleştirilen gösterilerde olaylar çıktı. Stuttgart, Berlin ve Hamburg’da çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Stuttgart’ta büyük bir bölümünü gençlerin oluşturduğu eylemcilerin siyah giysilerle katıldığı gösteri barışçıl başladı. Opera binası ve gölün etrafında toplanan eylemcilere korona tedbirleri dolayısıyla Schlossplatz meydanında mitinge izin verilmedi.

Irkçılığın Almanya’nın da bir sorunu olduğuna ve gösterilerin partiler üstü bir hareket olduğuna işaret edilen konuşmalarda ağırlıklı olarak genç eylemciler söz aldı.

8 DAKİKA 46 SANİYE SESSİZ OTURDULAR

Göstericiler arasında Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras da yer aldı.

Eylemciler gösteri boyunca George Floyd ve Almanya’daki siyahi ırkçı şiddet kurbanları için sık sık saygı duruşunda bulundular. Göstericiler, George Floyd’un ensesine uzun süre polisin diziyle bastırdığı ve soluk alamadığı süreyeişaret etmek üzere 8 dakika 46 saniye boyunca oturarak sessiz kaldı. Protestocular “Nefes alamıyorum”, “Siyahilerin hayatı önemli”, “Irkçılığa hayır”, “Polis şiddetini durdurun”, “Irkçılık öldürür” ve “Adalet olmadan barış olmaz” yazılı pankartlar ile George Floyd’un fotoğraflarının yer aldığı dövizleri taşıdılar.

Öte yandan Yeni Saray istikametine doğru ilerleyen eylemciler güvenlik güçlerine ve polis araçlarına taş fırlattılar. Polis çok sayıda eylemciyi göz altına aldı.

BERLİN VE HAMBURG’DA EYLEMCİLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Diğer taraftan Almanya’nın Berlin ve Hamburg kentlerinde, ABD’de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için düzenlenen eylemlerden sonra alandan ayrılmayan göstericilere polis müdahale etti. 

Başkent Berlin’de Alexander Meydanı’nda düzenlenen ve 15 bin kişinin katıldığı gösteride, polis şiddeti ve ırkçılık protesto edildi. Eylemin organizatörler tarafından sonlandırılmasının ardından yüzlerce kişi alanda kaldı ve gösterilere devam etti. 

Bu gruba müdahale eden polis, göstericilerin alandan ayrılmasını istedi. Bazı göstericilerin polise şişe atması sonucunda arbede yaşandı. Olayda şişe isabet eden bir foto muhabiri de başından yaralandı. Polis birçok göstericiyi gözaltına aldı.

Hamburg kentinde de George Floyd için düzenlenen gösterinin ardından polis ile göstericiler arasında olaylar çıktığı belirtildi.

Göstericilerin meşale yaktığı ve polis aleyhine pankart açtığı, polisin de göstericilere TOMA’larla müdahale ettiği aktarıldı. Almanya’nın birçok kentinde bugün yapılan George Floyd gösterilerinde on binlerce kişi polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etmişti.

+49  - STUTTGART

HABERE YORUM KAT