Almanya’ da çok konuşulacak seçim anketi!

Almanya’ da çok konuşulacak seçim anketi!

Eyalet seçimlerinin izleri devam ediyor: Yakın bir tarihte yapılan ankete göre, SPD ve Yeşiller artık eşit durumda. Ankete katılanların Şansölye Scholz hakkında vardıkları sonuçlar karışık.

SPD için zor zamanlar yaklaşıyor. İlk olarak, CDU Schleswig-Holstein'daki eyalet seçimlerinde ezici bir zafer kazandı. Şimdi, Kuzey Ren-Vestfalya'daki seçimlerde tarihsel olarak kötü bir sonuç da dahil oldu. Şansölye Olaf Scholz'un iktidar partisinin karışık sonuçları, son zamanlarda federal düzeyde yapılan anketlerde kendilerini hissettirdi.

SPD ve Yeşiller şimdi eşit-Birlik hala önde

Yeşiller ise Kuzey Ren-Vestfalya'daki seçimlerden net bir şekilde galip çıkarak güçlü kazanımlar elde etti. Trend federal düzeyde devam ediyor. Bu aynı zamanda yeni RTL/ntv trend barometresinden alınan rakamlarla da kanıtlanmakta.

 Araştırma enstitüsü Forsa tarafından 10 Mayıs - 16 Mayıs tarihleri ​​arasında, ayrıca NRW seçimleri çevresinde toplanan veriler, CDU ve CSU Birliği'nin şu anda yüzde 27 ile en güçlü olduğunu gösteriyor. Onu yüzde 22 ile SPD izliyor ve şuanda Yeşiller ile eşit durumda. Birlik ve Yeşiller için bu, önceki haftaya göre yüzde bir puanlık bir artış anlamına geliyor. SPD ise puan kaybetti.

FDP ile AfD ise puan kaybetti. Mevcut ankete göre, her iki tarafta bir önceki haftaya kıyasla bir puanlık kayıp yaşadı. Sol ise yüzde dörtte kaldı. Ankete göre halihazırda vatandaşı ilgisini en çok çeken konular ise: Ukrayna savaşı yüzde 79 ile ilk sırada, ardından artan enerji fiyatları geliyor yüzde 36 ile ve yüzde 27 ile pandemi geliyor.

Almanların üçte biri Scholz’un liderliğini reddediyor

Öte yandan, Şansölye Olaf Scholz hakkında ankete katılanların vardığı sonuçlar sert. Ankete göre, Almanların üçte birinden azı SPD politikacısının güçlü bir lider olduğunu düşünüyor. Mevcut RTL/ntv trend barometresine göre, yüzde 66'sı SPD politikacısının “tereddütlü” ve yüzde 30'u “cesareti kırılmış” olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda, ankete katılanların çoğu Scholz'u "yeterli" (yüzde 61) ve "güvenilir" (yüzde 56) buluyor.

Ankete katılanların sadece yüzde 38'i Scholz'un krizleri yönetmede iyi olduğuna inanırken, yüzde 32'si onu “liderlikte güçlü” olarak görüyor. Scholz'un imajı biraz çöküyor gibi görünse de rakip Friedrich Merz de dümeni kendi tarafına çekemiyor. Forsa anketine göre, ankete katılanların sadece yüzde 15'i CDU liderinin Scholz'dan daha iyi bir şansölye olacağına inanıyor. Öte yandan, ankete katılanların yüzde 39'u Merz'in daha kötü bir başbakan olacağını söyledi. Ankete katılanların sadece yüzde 27'si Merz'i bir sonraki federal seçim için doğru Birlik adayı olarak görüyor. Yüzde 49'u CDU ve CSU saflarında daha iyi adaylar olduğuna inanıyor.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash

HABERE YORUM KAT