Almanya Cumhurbaşkanı’ndan Girit’te Nazi katliamı özrü
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Girit Adası’nda Nazi dönemi suçları için af diledi. Almanya’nın Yunanistan’a savaş tazminatı konusundaki tutumu ise tartışılmaya devam ediyor.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Girit Adası’nda yaptığı ziyarette, Nazi döneminde Alman işgal güçlerinin işlediği suçlardan ötürü af diledi. Steinmeier, Kandanos kasabasında yaptığı konuşmada, “Bugün Almanya adına sizden af dilemek istiyorum” dedi. Kandanos, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerinin en ağır katliamlarından birine sahne olmuştu. Steinmeier, Almanya’nın yıllarca bu suçları görmezden gelmesi ve hesap sormayı geciktirmesi nedeniyle de özür diledi.
Kandanos’ta yaşanan trajedi ve Nazi vahşeti
Kandanos, Haziran 1941'de Generalleutnant Kurt Student’in emriyle Alman askerlerinin direnişi bastırmak amacıyla tamamen yok ettiği ilk köylerden biriydi. Bu katliamda, köyde direnen 180’den fazla sivil öldürüldü. Steinmeier, Student’in savaş sonrasında Yunanistan’daki suçları nedeniyle hiç yargılanmamış olmasını da “utanç verici bir durum” olarak nitelendirdi.
“Acıyı geri alamayız ama unutmamalıyız”
Steinmeier, konuşmasında, Almanya’nın geçmişteki bu acıyı geri getiremeyeceğini belirterek, “Ancak, bu acının anısını canlı tutmalıyız ki bir daha yaşanmasın” dedi. Ziyaret sırasında Steinmeier, Kandanos katliamından sağ kurtulanlar tarafından karşılandı. Bununla birlikte, Almanya’nın Yunanistan’a savaş tazminatı ödemesi konusunda “adalet” ve “mücadele devam ediyor” şeklinde eleştiriler de yükseldi.
Yunanistan’da savaş tazminatı tartışmaları
Steinmeier’in Girit ziyareti, üç günlük Yunanistan turunun bir parçasıydı. Selanik’te inşa edilmekte olan bir Holokost Müzesi’nin temelini atan Steinmeier, Almanya’nın savaş suçlarından sorumlu olduğunu kabul etti. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Girit kökenli bir siyasetçi olarak, tazminat taleplerinin hâlâ canlı olduğunu vurgularken Steinmeier, Almanya’nın bu konuda hukuki bir yükümlülüğü olmadığını savundu.
Fotoğraf:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Flickr CC BY-NC 2.0 * Belirli bir alan kesilerek kullanılmıştır