Uzatmalı zirvede ilk umut ışığı: Merkel, sinyal verdi

Uzatmalı zirvede ilk umut ışığı: Merkel, sinyal verdi

Almanya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Angela Merkel, tıkanmış gibi görünen tartışmalar nedeniyle sürekli uzatılan AB Zirvesi'nde uzlaşma için iyimser olduğunu belirtti.

Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'nin bitmek bilmeyen özel zirvesinden, beklentilerin tersine, yine de bir sonuç alınabileceğini bildirdi. Merkel, uzlaşma için iyimser olduğunu vurguladı.

Zorlu bir pazar gecesini arkada bıraktıklarını kaydeden Merkel, “Uzun görüşmeler sonrasında muhtemel bir uzlaşma için çerçeve koşulları üzerinde çalıştık. Bu bir ilerlemedir” dedi. Zirvenin dördüncü gününde üzerinde uzlaşma sağlanan bir sonuç alınabileceği umudunu dile getiren etkili politikacının ilk kez bu açıklıkta bir iyimser mesaj vermesi dikkat çekti. 

1,8 TRİLYONLUK BÜTÇE KAVGASI

Cuma gününden beri görüşme ve pazarlıklarını sürdüren 27 AB üyesinin liderleri, koronavirüsün ekonomideki tahribatını giderecek bir konjonktür programı üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor.  Yaklaşık 1.8  trilyon avroluk bir uzun vadeli AB bütçesi üzerinde de yapılan tartışmalar, çıkmaza girince, sadece iki gün sürmesi planlanan zirveyi üst üste uzatmak gerekti. 

Başbakan Angela Merkel, bütün bu uzatmalara neden olarak çok sert müzakereleri gösterdi. Bir “ara açıklama” yapan Merkel dikkatli bir dil kullanarak, “İnanılmaz ölçüde sert müzakereler olacağı açıktı. Bunlar bugün de sürecek. Ancak olağanüstü durumlar olağanüstü çabalar da gerektirir. Umudum odur ki, kat edilecek ama hiç kolay olmayacağı belli bu yol,  bizler tarafından da geride bırakılabilir” diye konuştu. 

+49-BRÜKSEL

FOTO: DPA 

HABERE YORUM KAT