Almanya Başbakanı Scholz Japonya'da: 'Ekonomik bağımlılık' uyarısı

Almanya Başbakanı Scholz Japonya'da: 'Ekonomik bağımlılık' uyarısı

Japonya'da mevkidaşı Fumio Kishida ile görüşen Almanya Başbakanı Sholz, "Kritik alanlarda çok fazla ekonomik bağımlılığın ortaya çıkarabileceği sorunlardan acı verici bir şekilde haberdar olduk" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Sholz, beraberindeki heyetle birlikte Japonya'nın başkenti Tokyo'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirerek burada Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile görüştü. Scholz'e ziyaretinde Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Maliye Bakanı Christian Lindner, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing eşlik etti. 

'DENEYİMLERİMİZDEN DOĞRU SONUÇLARI ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Reuters'ın haberine göre, 'Almanya'nın Çin'den gelen ham maddelere bağımlılığı azaltmanın yollarını arama' çabaları kapsamında Japonya'ya giden Başbakan Olaf Scholz, Başbakan Fumio Kishida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi, kritik alanlarda çok fazla ekonomik bağımlılığın ortaya çıkarabileceği sorunlardan bizi acı verici bir şekilde haberdar etti" dedi. 

"Buna tepki göstemeliyiz" çağrısında bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Japonya ve diğer ortaklar ile birlikte bu deneyimlerden doğru sonuçları çıkartmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

'EKONOMİK GÜVENLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK'
Scholz ile ortak basın toplantısında konuşan Japonya Başbakanı Fumio Kishida da Almanya ve Japonya'nın 'maden kaynakları, yarı iletkenler ve piller dahil stratejik alanlarda işbirliğini artırmayı, güvenli ve sürdürülebilir, dirençli bir tedarik zinciri kurmak için risklere karşı en iyi uygulamaları paylaşmayı amaçladığını' söyledi. 

İki başbakanın görüşmelerinin ardından ortak bir açıklama da yayınlandı. Açıklamada, iki ülkenin 'ekonomik güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirme' ve 'lojistik yardım ve destek sağlamak gibi iki taraflı savunma ve güvenlik işbirliği faaliyetleri için ortak bir çerçeve kurma niyetini teyit ettiği' bilgisi paylaşıldı. Açıklamaya göre, iki ülke, 'ekonomik güvenlik konusunda daha yakın işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardı.'

HABERE YORUM KAT