Almanya 2 bin 600 Afgan'ı kabul edecek

Almanya 2 bin 600 Afgan'ı kabul edecek

Alman hükümeti, Afganistan'da tehlike altındaki yaklaşık 2 bin 600 kişiyi Almanya'ya kabul edeceğini açıkladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler ise Berlin'i Afgan gazetecilerin kurtarılmasında şeffaf davranmamakla suçluyor.

Alman hükümeti, Afganistan'da tehlike altındaki bir grup sanatçı, hak savunucusu ve bilim insanını aileleriyle birlikte Almanya'ya kabul etme sözü verdi. İlgili açıklamada, kabul edilecek toplam kişi sayısının 2 bin 600 olduğu belirtildi.

Alman makamları ve organizasyonlarıyla yakın iş birliği içinde çalışan kişilerin Almanya'ya getirileceğini belirten Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu taahhüdün söz konusu kişilerin güvenlikle ilgili kuşku yaratmaması koşuluna bağlı olduğunu kaydetti. Sözcü, kabul edilecek kişilerin Taliban'ın iktidara geçmesinin ardından tehlike altında bulunan ve Almanya'nın özel sorumluluk taşıdığı kişiler olduğuna dikkat çekti.

Alman hükümeti, oturma izni verilecek kişilerin kaçının Almanya'da, kaçının Afganistan'da ya da kaçının üçüncü bir ülkede olduğuna dair bilgi vermedi. Gazetecilerin bu yöndeki sorularını, "Büyük bir kısmı Almanya'da değil" diyerek yanıtlayan Bakanlık sözcüsü, hükümetin tahliyeler için çaba gösterdiğini ve bunun zorlu bir süreç olduğunu vurguladı.

Haberin tamamını DW Türkçe'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT