Almanların yüzde kaçı ezana karşı ?

Almanların yüzde kaçı ezana karşı ?

Almanya'da Köln Belediyesinin, Cuma ezanlarının dışarıda okunmasına yeşil ışık yakan pilot projesi tartışılmaya devam ediyor. Yapılan bir anket, Almanların yüzde 64'ünün ezana "kesinlikle" karşı olduğunu ortaya koydu.

Köln Belediyesinin camiden ezan okunmasıyla ilgili başlattığı pilot projeyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Civey kamuoyu araştırmaları şirketinin yaptığı ankette yüzde 64'lük kesim, "Ezanı kilise çanları gibi normal karşılayıp karşılamadıkları" şeklindeki soruya "Kesinlikle hayır" yanıtı verdi. Ankete katılanların yüzde 18'i ezanı normal karşılayacağını belirtirken kararsızların oranı yüzde 6 olarak kaydedildi.

İnternet üzerinden 5 bin 11 kişiyle yapılan ankette ezana "hayır" diyenlerin partilere dağılımına bakıldığında aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) dikkat çekiyor. AfD seçmeninin yüzde 98'i Almanya'da camilerde ezan okunmasına karşı çıkarken, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) seçmeni de yüzde 88 ile ezan karşıtlığında ortalamanın üstünde yer aldı. Yeşiller ve Sol Parti seçmeninde ise yaklaşık yüzde 50'lik kesim ezana "hayır" derken yüzde 40'lık kesim ezan okunmasını desteklediğini bildirdi.

En fazla onay gençlerden

Ankete katılan tüm yaş gruplarında çoğunluğun ezana karşı olduğu görüldü. Ezana onayın en yüksek olduğu kesim, yaklaşık yüzde 25'lik oranla 18-29 yaş grubu oldu. Ezana karşı olanların oranı Almanya'nın doğusunda yüzde 78, batısında yüzde 76 olarak kaydedildi.

Ezana bakışta Hristiyanların Katolik ve Protestan mezhepleri arasında da farklılık görüldü. Katoliklerin yüzde 82'si ezana karşı görüş bildirirken bu oran Protestanlarda yüzde 71 oldu. Herhangi bir mezhebe bağlı olmayanlarda ret oranı yüzde 76 olarak kaydedildi.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT