Almanların çoğu hastaneye gitmekten korkuyor
Almanya’da yapılan bir ankete göre hastaneye gitmekten korkanların oranı yükselişe geçti.
Hastaneye gitmekten korkan Almanların oranı yeniden arttı. Hannover'deki KKH Kaufmännische Krankenkasse tarafından yaptırılan güncel bir Forsa araştırmasına göre , 18 ila 70 yaşları arasındaki Almanların yüzde 27'si şu anda hastanede tedavi görmekten korkuyor.
KKH'nin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre bu oran 2019'da yüzde 29 iken 2020'de yüzde 17'ye düştü, 2021 ve 2022'de ise yüzde 19'dan yüzde 25'e yükseldi.
Kamuoyu araştırma enstitüsü, 8-11 Ağustos tarihleri arasında temsili bir ankette ülke çapında 18 ila 70 yaşları arasındaki 1.001 kişiyle anket yaptı. Anket, 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü münasebetiyle başlatıldı.
Corona döneminde güven arttı
KKH Kaufmännische Krankenkasse doktoru Sonja Hermeneit, "Gelişme, insanların Corona yıllarında hastane ortamına önemli ölçüde daha fazla güvendiğini gösteriyor" dedi. Bunun nedenleri arasında kıt kaynakların daha bilinçli kullanılması ya da bu dönemde daha sıkı güvenlik önlemleri alınması da olabilir.
Ankette hastanede kalış konusunda endişe duyan her iki kişiden biri (yüzde 51) daha önce kötü deneyimler yaşadıklarını söyledi. İlgililerin yüzde 46'sı hastanedeki tedaviyle ilgili kötü şeyler duyduklarını söyledi.
Çoğu insan enfeksiyondan korkuyor
Açıklamada, "Şimdiye kadarki en büyük korku, önceki yıllarda olduğu gibi, hastane mikrobu enfeksiyonuna yakalanma korkusudur" denildi. Ankette endişelerini dile getirenlerin yüzde 71'i bu kaygıyı dile getirdi. 18 ila 70 yaş arası genel gruba bakıldığında bu oran yüzde 19'dur.
Ankete katılanların açık bir çoğunluğunun (yüzde 84) bakım ve tedavi kalitesini artırmak için hastane reformunun gerekli olduğuna inandığı belirtildi. Hatta yüzde 46'sı bunun kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyor.
Ancak KKH uzmanı Hermeneit, korkuyla hastaneye gitmenin bir anlamı olmadığını garanti etti. Diğer şeylerin yanı sıra modern ve nazik cerrahi yöntemlere de değindi. Her hastaneye yatmadan önce iyi, bilgilendirici bir doktor-hasta iletişiminin kurulması önemlidir.