Alman web marketçiliğinde yeni rakipler: Çek devi Rohlik de pazara giriyor

 Alman web marketçiliğinde yeni rakipler: Çek devi Rohlik de pazara giriyor

Almanya’da internetten yiyecek alışverişi yapanlar yıl sonuna doğru yeni bir sunucu ile tanışacak. Hollanda markası olan Picnic’ten sonra ikinci büyük yabancı kuruluş olarak Çek devi Rohlik, bu yıl Alman pazarına girecek.

Korona salgını sırasında yiyeceklerinizi internet üzerinden sipariş ettiyseniz, o zaman kendinizi Almanya'daki diğer birçok aile gibi hissetmişsiniz demektir.

E-gıda ticareti, özellikle salgın döneminde yüksek talepten faydalandı ve büyük kâr sağladı. Teknoloji, haber, uygulama indirme ve tüketici danışmanlığı sitesi chip.de portalında yer alan bilgiye göre, Rewe veya GetNow'daki teslimat süreleri haftalarca müşteriler tarafından rezerve edildi.  Edeka da son aylarda internet marketçiliği sisteminden yararlandı.

İnternet marketçiliğinin Çek devi Rohlik de iştah kabartan bu pazardan yararlanmak istiyor. Rohlik’in CEO’su Tomas Cupr'a Almanya  pazarına 2025 yılında girmeyi düşündüklerini, ancak şimdi 2020 yıl sonunda bu verimli pazara girme kararı aldıklarını açıkladı.

 ORTA AVRUPA’NIN PARLAYAN YILDIZI

“Elektronik gıda” devi Rohlik, Çek Cumhuriyeti'nde dikkat çeken cirolara ulaştı. Önceki yıl, şirket cirosu 160 milyon avroya ulaştı. Hatta 2019 yılında Rohlik, Orta Avrupa'nın en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi arasına girmeyi başardı.

Kifli (kruvasan) markası ile Macaristan'da pazara giren Rohlik bu ülkede de atılımlarıyla dikkat çekti. Avusturya pazarına ise Gurkerl adı altında giriş yaptı. Rohlik’in Almanya pazarına farklı bir isimle giriş yapması bekleniyor.

KONSEPT NASIL İŞLİYOR?

Rohlik'in fikri Hollanda'nın Picnic konseptine dayanıyor. Picnic Almanya'da da faaliyet gösteriyor. Düsseldorf, Mönchengladbach, Krefeld, Essen, Duisburg ve Gelsenkirchen şehirlerinde müşterilerine hizmet sunuyor. Müşteriler internet üzerinden sipariş veriyor, ürünler bir dağıtım merkezinde toplanıyor. Daha sonra teslimatçılar siparişleri müşterilere ulaştırıyor.

Rohlik Picnic’ten farklı olarak siparişin alındığı andan itibaren iki saat içinde teslimat sözü veriyor. Picnic ise genellikle ertesi gün siparişleri teslim ediyor. Rewe de ücret karşılığında ertesi gün teslimat yapıyor. 

DAHA HIZLI TESLİMAT DAHA UCUZ DAĞITIM

Rohlik şu anda Çek Cumhuriyeti'nde 2,96 avro (79 kron) teslimat ücreti alıyor. Ancak, müşteriler 75 avro (2000 kron) üzerinde sipariş verdiklerinde  teslimat ücreti almıyor.

Almanya'daki tüketiciler uzun yıllar boyunca online market sistemine sırt dönmüştü. Sebzeyi ve eti marketlerden ve kasaplardan almayı tercih ediyorlardı. Ancak korona krizinin patlak vermesinden bu yana her şey farklı görünüyor. Yeni tip korona virüsünün korkusu, Rewe, Edeka, Picnic, Getnow'dan Amazon Fresh'e online teslimat hizmetlerine benzeri görülmemiş büyüme fırsatı getirdi.


SALGIN ÖNYARGILARI KIRDI

Salgından önce, Almanya'daki tüketiciler online yiyecek satın almakla pek ilgilenmiyordu. Şirket danışmanlığı firması AlixPartners’in yaptığı bir ankete göre  geçen yıl sadece her dört tüketiciden biri online yiyecek siparişi verdi. Listelerde online marketler hep alt sıradaydı. Bunda da tüketicilerin yüzde 54’ünün online yiyecek siparişinde sebze ve etlerin tazeliğine ilişkin duyduğu şüphe etkili oluyordu. 

AlixPartners uzmanlarından Peter Heckmann salgınla birlikte bunun artık kalıcı olarak değişeceğine inanıyor. Heckmann, “Online gıda ticareti için mevcut durum harika bir fırsat. Krizden sonra, e-ticaret muhtemelen bu alanda çok daha büyük bir rol oynayacaktır, çünkü birçok müşteri artık tekliflerin cazip olduğunu fark etti bile” diye konuşuyor.

+49 – STUTTGART

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum