Alman virolog uyardı! ''Delta varyantı çok daha tehlikeli''

Alman virolog uyardı! ''Delta varyantı çok daha tehlikeli''

Koronavirüs varyantı Delta'nın semptomları diğer mutasyonlardan baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı etkileriyle birlikte daha farklı ayrıca çok daha bulaşıcı olduğu bilim insanları tarafından konuşuluyor peki Delta varyantına dair neler biliniyor

Delta varyantı, daha önce yaygın olan koronavirüs varyantlarından çok daha bulaşıcı. İngiltere Halk Sağlığı Ajansı (PHE) tarafından yapılan bir veri analizine göre, aynı ev içnide yaşadığınız insanları enfekte etme riski yaklaşık yüzde 60 daha yüksek. Delta varyantı bir doz aşılanmış insanlar için enfekte olma riskini arttırırken laboratuvar testleri, virüslerin vücutta daha güçlü bir şekilde çoğaldığını gösteriyor.

Virolog Sandra Ciesek, NDR Podcast" Coronavirus-Update "de yaptığı açıklamalarda "Delta varyantının, Alfa varyantından daha hızlı veya daha kolay iletildiği düşünülüyor" dedi. İngiltere ve İskoçya'dan gelen erken verilere dayanarak Delta varyantıyla enfekte olmuş kişilerin hastaneye yatış sayısının daha fazla olması korkusu olduğunu dile getirdi.

Sosyal Demokrat Partili halk sağlığı uzmanı Karl Lauterbach, Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak önümüzdeki yaz haftalarının önemli olduğunu, Delta varyantının mevsimselliği başlangıçta beklenenden çok belirgin olduğunu vurguladı. 

DELTA VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Delta varyantı da daha önce bilinen koronavirüs varyantlarından biraz farklı semptomlara neden olduğu için riskli kabul ediliyor. Enfekte olan kişiler baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı şikayetlerinde bulundu. Bilim insanları ateş yüksekliğiyle de karşılaşıldığı ancak koronavirüsteki gibi tat ve koku kaybı gözlemlemedikleri açıklamasında bulundular.

NE KADAR HIZLI YAYILIYOR ?

Delta varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bir yayılım yaptığı gözlemleniyor. Büyük Britanya'da mayıs başında 20'nin altında olan yedi günlük insidans, şimdi yedi gün içinde 100.000 kişi başına 70'in üzerinde yeni enfeksiyona yükseldi. Bu nedenle Başbakan Boris Johnson, İngiltere'de 21 Haziran için planlanan tüm korona önlemlerinin kaldırılmasını dört hafta erteledi .

DELTA VARYANTI ŞU ANDA ALMANYA'DA NE KADAR YAYGIN ?

Delta varyantı Almanya'da şu anda çok yaygın olmasa da yayılma payında bir artış gözleniyor. Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) son rakamlarına göre, 22 takvim haftasındaki (31 Mayıs - 6 Haziran) tüm yeni enfeksiyonların yüzde 6,2'si delta varyantından kaynaklandı. Önceki haftada (21. hafta) oran yüzde 3,7 idi. Berlin Charité'den virolog Christian Drosten, Delta varyantının sonbahara kadar Almanya'ya kesinlikle hakim olacağına inanıyor.

AŞI DELTA VARYANTINA KARŞI NE KADAR KORUMA SAĞLAR

İngiliz PHE veri analizine göre, BioNTech veya AstraZeneca ile tamamen aşılanmış kişiler ciddi hastalıklara karşı çok iyi korunmaktadır. Hastaneye yatma riski aşılanmamış kişilere kıyasla yüzde 90'dan fazla azaldı.

Sadece bir doz aşı almış olan kişiler için koruma önemli ölçüde az olmakla birlikte özellikle ilk aşılamadan sonra normalde iyi koruma sağlayan AstraZeneca aşısı ile yapılan değerlendirme, koruyucu etkinin ilk dozdan sonra belirgin şekilde daha düşük olduğu gözlemlendi.

HABERE YORUM KAT