Alman Sismoloji Merkezi: 'Deprem 7 şiddetinde gerçekleşti'

Alman Sismoloji Merkezi: 'Deprem 7 şiddetinde gerçekleşti'

Fas'ta yerel gazeteler 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Alman Sismoloji Merkezi, depremin 7 büyüklüğünde olduğunu kaydetti.

Fas'ta dün akşam meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, ülkenin son yüzyıldaki deprem geçmişini gündeme getirdi.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nün açıklamasına göre, merkez üssü Marakeş'in 80 kilometre güneybatısındaki El-Huz bölgesi olan depremde ilk belirlemelere göre 632 kişi öldü, 329'u yaralandı.

Enstitü Başkanı Nasır Cabur, depremi "ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem" olarak niteledi.

Ülkede kan bağışı için çağrılar yapılırken, Fas'taki kurtarma ekipleri de yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

Ekiplerin, yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı belirtiliyor.

AB'den depremin vurduğu Fas'a taziye ve destek mesajları

Avrupa Birliği (AB) kurumlarının başkanları Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından dayanışma ve taziye mesajları paylaştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya platformu X üzerinden Fransızca yaptığı açıklamada, "Dün gece yüzlerce can alan korkunç deprem karşısında tüm kalbimle Fas halkıyla birlikteyim. Düşüncelerim kurbanların aileleriyle, acil şifalar dilediğim yaralılarla ve takdire şayan bir iş yapan ilk müdahale ekipleriyle birlikte." ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "Düşüncelerim bu trajediden etkilenen herkesle ve arama operasyonuna katılan kurtarıcılarla birlikte. AB, bu zor anlarda Fas'ı desteklemeye hazır." açıklamasını yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise paylaşımında "Yüzlerce kişinin ölümüne ve çok daha fazlasının evsiz kalmasına neden olan depremin ardından Fas'tan yıkıcı haberler geldi. Bu zor ve trajik anda düşüncelerim tüm kurbanlarla, onların sevdikleriyle ve tüm Fas halkıyla birlikte." ifadelerine yer verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Fransızca mesajında, "Düşüncelerim, bir gecede ülkeyi sarsan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan korkunç depremden etkilenen Fas halkıyla birlikte. AB, Fas'a ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamaya hazır." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

HABERE YORUM KAT