Hükümeti kurması beklenen SPD'nin dış politika uzmanından Türkiye'ye çok sert uyarı

Hükümeti kurması beklenen SPD'nin dış politika uzmanından Türkiye'ye çok sert uyarı

Büyükelçi krizinin aşılmasını memnuniyetle karşılayan Alman politikacılar Türkiye'yi AİHM kararları konusunda uyardı.

Türkiye'de Osman Kavala bildirisi ile başlayan büyükelçi krizinin dün karşılıklı atılan adımlarla aşılmış olması Alman politikacılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Almanya'da Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon görüşmeleri yürüten Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) dış politika uzmanı Nils Scmid Alman RBB Radyosu'na yaptığı açıklamada "zor diplomatik çalışmalar yürütüldüğünü ancak sonunda Erdoğan'ın geri adım attığını" söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala'nın "derhal tahliye edilmesi" yönündeki kararını hatırlatan Schmid, "Türkiye bu kararları uygulamamakta ısrar ederse Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması kaçınılmaz olur" dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Federal Meclis grubu başkan vekili Johann Wadephul ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "üzerinden ilerleyebileceği bir köprü sunulmasının" doğru bir adım olduğunu belirtti. Türkiye'nin jeostratejik konumu ve Rusya ile Ortadoğu'ya yakınlığı nedeniyle NATO için önemli bir askeri ortak olduğunu belirten CDU'lu politikacı, Türkiye'nin böyle de kalması gerektiğini ifade etti.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT