Vestfalya'da üç Suriyelinin Sinagog saldırısı son anda engellendi

Vestfalya'da üç Suriyelinin Sinagog saldırısı son anda engellendi

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Hagen kentinde bir sinagoga saldırı hazırlığı şüphesiyle büyük bir polis operasyonu düzenlendi. Saldırı şüphesiyle dört kişi tutuklandı.

Başarısız saldırı girişiminden sonra, Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Reul yaptığı açıklamada, “Polis önceden, suçun yeri, zamanı ve failleri hakkında bilgilere ulaştı” dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU), Hagen'deki sinagoga yapılan başarısız saldırıyı "İslamcı bir tehdit " olarak nitelendirdi. Yetkililer derhal önlem almaya başladı.

Çarşamba akşamı için planlanan bir etkinlik kısa sürede iptal edildi. Reul, sinagog patlayıcı madde tespit köpekleriyle arandığında, tehlikeli bir nesne bulunmadığını söyledi. Federal Adalet Bakanı Christine Lambrecht (SPD), “Bu saldırı girişiminin çok ciddi bir tehdit” olduğunu söyledi.

Haber kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 16 yaşındaki Suriye uyruklu bir şüpheli ve diğer üç şüpheli tutuklandı. Reul, tutuklanan zanlıların planlanan saldırıyla olan ilişkisinin araştırıldığını belirtti.

CDU şansölye adayı olan Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet, planlanan saldırı girişimine öfkesini şu sözlerle dile getirdi: “Almanya’ya göçmen olarak gelen herkes, entegre olmalı, Almanca öğrenmeli ve çalışmalıdır. Terör eylemleriyle ilişkisi olan herkes ülkeden çıkarılmalıdır” 

Tüm aşırılık yanlılarına, hassasiyet gerekli olduğunu da sözlerine ekledi. “Halle'de saldırıyı gerçekleştirenler aşırı sağcılardı. Şimdiki saldırıları aşırı İslamcılar gerçekleştirdi. Sırada ise aşırı solcular var ”diyen Laschet, "Bütün aşırılıklarla tereddüt etmeden, savaşmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Laschet Bremen'de yaptığı açıklamalarda ayrıca şunları söyledi: “Şimdilik tehlike önlendi fakat bu saldırının arkasında hangi güçlerin olduğunu açıklığa kavuşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Güvenlik yetkilileri daha önce yabancı gizli bir servisten ihbar almıştı. Gizli servis, internette şüpheli bir şekilde davranan bir İslamcı konusunda uyardı. Haber kaynaklarının verdiği bilgiye göre, şüpheli bir sohbet ortağıyla sinagoga yönelik bir saldırıdan bahsettiği söyleniyor.

Olası saldırı planının nedeninin, Yahudi bayramı olan Yom Kippur'a yönelik olduğu söyleniyor. Düsseldorf'taki savcılık, devlete yönelik tehlikeli eylemi, hazırladığı şüphesiyle 16 yaşındaki genci soruşturuyor. Akşamın erken saatlerinden beri çok sayıda polis Hagen sinagogunu koruyor.

Federal hükümetin anti-semitizm komiseri de alarma geçti. Almanya'daki editör ağından Felix Klein, “Tehdidin karmaşık olduğunu ve farklı yönlerden geldiğini” söyledi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT