Alman polisinde ırkçı yapılanma ithamları: Hessen polis şefi istifa etti

Alman polisinde ırkçı yapılanma ithamları: Hessen polis şefi istifa etti

Poliste ırkçı yapılanma olduğu yolundaki suçlamalar Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch'ün kariyerini sonlandırdı. Erken emeklilik talep eden Münch'e Eyalet İçişleri Bakanı Beuth arka çıktı.

Almanya’da ırkçıların siyasetçilere, sanatçılara, gazetecilere ve aydınlara yönelik ölüm tehditlerinin ardı arkası kesilmiyor. Sol siyasetçi Janine Wissler’e Hessen polis teşkilatıyla bağlantılandırılan tehdit mektubu ve kişisel verilerine izinsiz erişim günlerdir kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. Irkçılık suçlamalarının hedefindeki Hessen polis teşkilatından Türk asıllı kabare yıldızı Jilet Ayşe’ye de aynı biçimde tehdit geldiği ve bilgilerine izinsiz ulaşıldığı da ortaya çıktı.

Ama şimdi polis şefi Münch’ün istifasına dönelim:

Almanya'da Sol Parti Genel Başkan Vekili ve partisinin Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler'in tehdit içerikli elektronik postalar alması ve kişisel bilgilerinin bir polis bilgisayarı aracılığıyla sorgulandığının ortaya çıkmasının yankıları tüm şiddetiyle sürüyor. 

Wiesbadener Kurier gazetesinde konuya ilişkin yer alan habere göre, Hessen Eyaleti Polis Teşkilatı’ndaki ırkçı yapılanma ve söz konusu tehdit mektubunda polis şefi Münch’ün zamanından önce haberdar olduğunun ancak bilgiyi gereken noktalara ulaştırmadığının ortaya çıkması sonunu hazırladı. 

ZANLI TESPİT EDİLEMEDİ

Sol Parti’li siyasetçi Wissler’in bilgilerine polis bilgisayarından izinsiz bir şekilde erişildiğini ancak suçu işleyen polisin henüz tespit edilemediği bildirildi. Diğer taraftan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan habere göre, Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth polis şefi Münch’e arka çıktı. Bakan Beuth geçen mart ayında polis şefi Münch’ün Wissler’in kişisel verilerine izinsiz erişim yapıldığına dair bir telekonferansta haberdar edildiğini belirterek “Ancak hem polis araştırmaları açısından hem de siyasi değerlendirmeler açısından bu kadar olağanüstü önemli olan bilgiler ve tutanaklar polis şefine derhal verilmeliydi. Münch  araştırmanın boyutları hakkında bakanlığı kasten haberdar etmediğini  güvenilir bir şekilde ortaya serdi. Bununla birlikte, Münch üst düzey bir polis memuru olarak tek başına yükümlü tutulamayacağı ihmallere rağmen sorumluluğu üstleniyor” dedi.

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Peter Beuth konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada ise artık Hessen Polisi'nde ırkçı bir yapılanmanın olmadığını söylemenin mümkün olamayacağını belirtmişti. Beuth, son zamanlarda meydana gelen olayların bu kuşkuyu güçlendirdiğini belirterek, “Hessen Polisinden, bu kuşkuyu ortadan kaldıracak şekilde, araştırmadık hiçbir unsur bırakmamasını bekliyorum” demişti. Beuth bu bağlamda Eyalet Polis Teşkilatı yönetimini doğrudan bilgilendirecek bir özel müfettiş atayacağını da belirtmişti. 

“NSU 2” İMZASIYLA YOLLANIYOR 

Sol Partili Janine Wissler, ilk kez şubat ayında tehdit mektubu almıştı. Son mektupların ise birkaç gün önce yollandığı ortaya çaktı. Mektuplar, Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün devamı olduğu izlenimi veren “NSU 2.0” imzasıyla yollanmıştı.

Irkçı NSU çetesinin yargılandığı davaya mağdurların aileleri adına müdahil olan Frankfurtlu avukat  Seda Başay Yıldız da geçen yıl aynı imzayı taşıyan elektronik mektuplarla çok kez tehdit edilmişti. Başay Yıldız'ın da mektuplar yollanmadan önce kişisel bilgilerinin polis bilgisayarları üzerinden tarandığı ortaya çıkmıştı.

“JİLET AYŞE” DE AYNI ŞEKİLDE  TEHDİT EDİLMİŞTİ

Diğer taraftan Hessen polisinin izinsiz bir şekilde kişinin verilerine bilgisayar üzerinden eriştiği bir diğer isim de Almanya’nın ünlü kabare sanatçısı İdil Baydar oldu. “Jilet Ayşe” olarak şöhrete ulaşan 45 yaşındaki İdil Baydar da tehdit mektupları ve hakaretlere maruz kaldığını bildirmişti. 

İdil Baydar konuyla ilgili  polise ağır suçlamalarda bulunmuş, Alman kamu televizyon kanalı  ARD'de yayınlanan “Mittagsmagazin” adlı programda, “Artık kendimi tekrar güvende hissetmek istiyorum. Polisten korkmam gerektiği hissine kapılmak istemiyorum. Bu belirsiz bir durum. Umarım polis de bana doğru adım atar” diye konuşmuştu. 

+49 – WİESBADEN

FOTO: polizei.hessen.de

HABERE YORUM KAT