Alman parlamentosunun en sağındaki AfD’de “Meclis Grubu Başkanlığı savaşları”

Alman parlamentosunun en sağındaki AfD’de “Meclis Grubu Başkanlığı savaşları”

Sağ popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi Brandenburg Eyalet Teşkilatı eski Başkanı Kalbitz, AfD Federal Tahkim Kurulu tarafından ihraç edildi.  Ancak Kalbitz parti içi unvanlarını korumak istiyor. 

AfD'nin neonazi kökenli güçlü isimlerinden Andreas Kalbitz, partiden ihraç edilmesine karşı hukuki yollara başvurarak direniyor. Kalbitz Berlin Eyalet Mahkemesi’ne başvurdu. 

Kalbitz’in parlamento grubunun başında kalmak istemesine AfD Eş Başkanı Jörg Meuthen’den tepki geldi. Meuthen, Funke medya grubunun gazetelerine yaptığı açıklamada parti üyesi olmayan bir kişinin meclis grubunun başkanı olarak kalmasının “kabul edilemez” olduğunu  söyledi. Meuthen “Bu partiye bir bütün olarak zarar verir. Ve parlamento grubundaki herkes Andreas Kalbitz'e olan sadakatinin kesinlikle kendileri için bir avantaj olmayacağını artık anlamalı” dedi.

AfD MECLİS GRUBU SALI GÜNÜ TOPLANIYOR

Diğer taraftan AfD eyalet parlamento grubu önümüzdeki salı günü konuyu değerlendirmek üzere Potsdam’da bir araya gelecek. AfD Meclis Grubu parti yönetiminin ihraç kararının hemen ardından Kalbitz’in üye olmasa da meclis grubu başkanı olarak göreve devam etmesinin önünü açacak bir düzenlemeye gitmişti. AfD Meclis Grubu Başkanvekili Steffen Kubitzki ihracın onaylanmasının ardından partinin daha fazla zarar görmemesi için sonuçların tartışılması gerektiğini söyledi.

MEUTHEN: “KALBİTZ ARTIK ÜYE DEĞİL”

Eş Başkan Meuthen ise Kalbitz'in ihracını sakin bir şekilde yorumladı. Sağ popülist partide kutuplaşmaya karşı uyaran Meuthen “Süreç parti içinde tamamlandı. Bay Kalbitz artık üye değil. Ve bir sivil mahkemeye başvurmak istiyorsa, o zaman yola çıkmalı. Kalbitz davasında partide ciddi huzursuzluk ve anlaşmazlıklara neden olan bir muhalefetimiz var. Bazen böyle olmak zorunda. Benim nihai hedefim yıl sonuna kadar partide sükûneti sağlayarak hep birlikte 2021 seçim kampanyasına girmek” dedi. 

MEUTHEN’İN SONU PETRY GİBİ OLUR MU?

Buna karşılık SPD Federal Meclis Grubu parlamento yöneticisi Carsten Schneider, AfD’yi "gittikçe kaosa sürüklenen harap birekip" olarak nitelendirdi. AfD şefi Meuthen’in kendi saflarında “giderek daha da izole olduğunu” söyleyen Schneider “Aşırı sağcı kanat sayesinde gittikçe marjinalleşmesi Bernd Lucke ve Frauke Petry'nin sonunu akıllara getiriyor” sözleriyle parti içi çekişmeler sonucu görevini bırakmak zorunda kalan  seleflerine atıfta bulundu. 

Kalbitz’in ihraç edilmesiyle ilgili parti içi çekişme mayıs ayı ortasında başlamıştı. AfD yönetim kurulunun da çoğunluğunu arkasına alan parti lideri Jörg Meuthen, 2013 yılında  AfD'ye katılırken  geçmişte neonazi örgüt Vatana Sadık Alman Gençliği (HDJ) üyesi olduğunu gizleyen Kalbitz’in üyeliğini iptal ettirmişti. Çoğunluk, AfD Federal Meclis Grubu Başkanları Alexander Gauland ve Alice Weidel'in yanı sıra eş başkan Tino Chrupalla'nın itirazlarını, partinin Kalbitz tarafından aldatıldığını gerekçe gösterip reddetmişlerdi. 

Böylece AfD üst düzeyi, aşırı sağcı referanslarla döşenmiş olan ve parti içinde Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Björn Höcke'nin etrafındaki milliyetçi kanatta merkezi bir rol oynayan bir politikacıyla da yolunu ayırmış oldu. Parti içindeki Kalbitz yanlıları Meuthen’a savaş açtı ve istifaya dahi davet ettiler. Kalbitz ise yasal yollardan karşı saldırıya geçti.

Kalbitz önce  Berlin Eyalet Mahkemesi’nin itirazı ile  başarıya ulaştı. Bu karar, esas karar olmamasına ve itirazın mümkün olmasına rağmen, AfD’nin sağ kanat çevrelerinde bir zafer olarak kutlandı. Hatta Brandenburg Eyalet Parlamentosu’nun AfD’li milletvekilleri hızla Kalbitz'i yeniden meclis grubu başkanı olarak seçti. Buna karşılık Federal Tahkim Kurulu ise Kalbitz’in partiden ihracına onay verdi. 

+49 – POTSDAM

FOTO:  Sebastian Gollnow/dpa

HABERE YORUM KAT