Alman otomobilciler pek iyimser değil: Kriz destekli teşvikler tam çözüm olmayacak
Alman Otomobil Endüstrisi Birliği’nin (VDA) yaptırdığı bir araştırmaya göre, koronavirüs krizi başlamadan önce Almanya’da şirketlerin yaklaşık yüzde 40’ı, “dijitalleşme” ve “elektromobiliteye geçiş” sürecinde personelini yurtdışına taşımayı planlarken, şirketlerin üçte ikisinden fazlası da salgın nedeniyle bu planlarını hızlandırdı.
Araştırma, otomotiv tedarikçilerinin çoğunluğunun Covid-19 krizi öncesi seviyeye en erken 2022’den önce gelineceği beklentisi içinde olduğunu gösterdi. Bu sonuç, şirketlerin tasarruf önlemlerine başvurmasına yol açıyor
YAN SANAYİLERDE DEPREM
VDA’nın araştırmasına göre, tedarikçilerin yaklaşık yüzde 60’ı pandemi nedeniyle ilave işçi azaltıcı programları planlarken, ankete katılan şirketlerin yaklaşık üçte biri istihdamlarının yüzde 10’dan fazlasını azaltmayı öngörüyor. Şirketlerin yüzde 80’inden fazlası Covid-19 krizinde yeterli finansman kaynağına sahip olduklarını, bankalar tarafından yeterince desteklendiklerini kaydetti.
VDA Başkanı Hildegard Müller, konuya ilişkin değerlendirmesinde hükümet teşviklerinin şirketleri desteklemede etkili olduğunu belirterek, “Yine de daha uzun ve zorlu bir yola hazırlanıyoruz. Çoğu tedarikçi kriz öncesi seviyeye en erken 2022 yılına kadar ulaşılmasını bekliyor” ifadesini kullandı.
Ülkenin en büyük sendikalarından IG Metall sendikası ise istihdamdaki düşüşler konusunda uyarılarda bulunarak, gelecek dönemde toplu iş görüşmelerinde şirketlere haftada dört gün çalışma seçeneği önereceğini bildirdi
+49 – BERLİN
FOTO: A.A.